Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt valdeltagande i länet

Valdeltagandet i länet låg under rikssnittet i samtliga tre val. Det visar siffror från Valmyndigheten. Det är bara invånarna i Östersunds kommun som når upp till rikssiffrorna.

I riksdagsvalet gick 82,1 procent av landets befolkning och röstade i år. Det är preliminärt 1,5 procentenheter bättre resultat än valet för fyra år sedan. Men det var bara en kommun i länet som matchade deltagarstatistiken på riksnivå och det var Östersund där 82,1 av befolkningen röstade.

Lägst röstdeltagande i riksdagsvalet är enligt valmyndigheten Bergs kommun med 76,5 procent.

I kommunvalet röstade i snitt 79,7 procent i hela landet. Ingen av länets kommuner når till de nivåerna förutom Östersund med 79,6 procent. Återigen var det invånarna i Bergs kommun som hamnade längst ner i valdeltagarrankingen: 74,4 procent.

Intresset för landstingsvalet är lägst av de tre valen. Rikssnittet på 79,1 procent ska jämföras med 77,6 procent i länet. I de tre valkretsarna för länet (Jämtlands läns västra, Jämtlands läns östra och Jämtlands län Östersund) var valdeltagandet störst i Östersund med 79,1 procent.