Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt stöd för SD i länet

I länet var Sverigedemokraternas väljarstöd lågt. Men att det skiljer mycket mellan olika regioner i Sverige har forskarna ingen entydig förklaring till.

Annons

Bara i Västerbotten, Norrbotten och på Gotland var stödet till Sverigedemokraterna lägre än i Jämtland. Det visar en sammanställning från Valmyndigheten. De regionala skillnaderna är stora och en förklaring kan vara historisk. – Under mellankrigstiden var både nationalsocialister och Moskvatrogna kommunister starka i vissa delar av Norrland, men nationalsocialisterna försvann efter andra världskriget. Under efterkrigstiden har mycket få lokalavdelningar funnits i norr, säger historikern Heléne Lööw till TT.

Sådana grupperingar har däremot funnits kvar långt in i modern tid i södra Sverige. Här har också förekomsten av lokala missnöjespartier varit stor.

– Skåne och Blekinge är de regioner där grupper av den här typen först gjorde sitt genombrott under 1980-talet, säger Lööw.

Även norra Sverige har en tradition av lokala missnöjespartier.

– Men till skillnad från i södra Sverige har den varit vänsterbetonad. Frihetliga kommunalfolket, Norrbottenspartiet och andra lokala partier. Det finns alltså en annan sorts protesttradition i Norrland än i till exempel Skåne, säger statsvetaren Anders Widfeldt till TT .

I kommunalvalen fick SD 10,3 procent i Skåne län och 10,0 procent i Blekinge. I Västerbotten var motsvarande siffror 1,4 procent, i Norrbotten 1,6 procent, Gotland 2,43 procent och i Jämtlands län 2,8.

Att den typiske SD-väljaren är en ung, lågutbildad arbetare, arbetslös eller förtidspensionerad man som är bosatt på landsbygden kan rimligen inte förklara de regionala skillnaderna.

Däremot är SD organisatoriskt svaga i Norrland. Enligt statsvetaren Gissur Ó Erlingsson så är det mycket en fråga om utbud och efterfrågan. Där SD finns, får de också stöd.