Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt stöd för SD i länet

I länet var Sverigedemokraternas väljarstöd lågt. Men att det skiljer mycket mellan olika regioner i Sverige har forskarna ingen entydig förklaring till.

Bara i Västerbotten, Norrbotten och på Gotland var stödet till Sverigedemokraterna lägre än i Jämtland. Det visar en sammanställning från Valmyndigheten. De regionala skillnaderna är stora och en förklaring kan vara historisk. – Under mellankrigstiden var både nationalsocialister och Moskvatrogna kommunister starka i vissa delar av Norrland, men nationalsocialisterna försvann efter andra världskriget. Under efterkrigstiden har mycket få lokalavdelningar funnits i norr, säger historikern Heléne Lööw till TT.

Sådana grupperingar har däremot funnits kvar långt in i modern tid i södra Sverige. Här har också förekomsten av lokala missnöjespartier varit stor.

– Skåne och Blekinge är de regioner där grupper av den här typen först gjorde sitt genombrott under 1980-talet, säger Lööw.

Även norra Sverige har en tradition av lokala missnöjespartier.

– Men till skillnad från i södra Sverige har den varit vänsterbetonad. Frihetliga kommunalfolket, Norrbottenspartiet och andra lokala partier. Det finns alltså en annan sorts protesttradition i Norrland än i till exempel Skåne, säger statsvetaren Anders Widfeldt till TT .

I kommunalvalen fick SD 10,3 procent i Skåne län och 10,0 procent i Blekinge. I Västerbotten var motsvarande siffror 1,4 procent, i Norrbotten 1,6 procent, Gotland 2,43 procent och i Jämtlands län 2,8.

Att den typiske SD-väljaren är en ung, lågutbildad arbetare, arbetslös eller förtidspensionerad man som är bosatt på landsbygden kan rimligen inte förklara de regionala skillnaderna.

Däremot är SD organisatoriskt svaga i Norrland. Enligt statsvetaren Gissur Ó Erlingsson så är det mycket en fråga om utbud och efterfrågan. Där SD finns, får de också stöd.