Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt elpris viktigt

Historiskt har ett lågt elpris genom den lokaltaxa som Jämtkraft erbjudit betytt oerhört mycket för tillväxten i Östersund, Åre och Krokom. För hushållen har den inneburit lägre elräkningar än på många andra håll i landet och genom detta gett hushållen i Östersund, Åre och Krokom en ökad köpkraft.

I dessa kommuner beräknas köpkraften öka med ca 300 miljoner kronor genom nuvarande lokaltaxa.

Ett lågt elpris har gett företag möjligheter att växa men också möjlighet att konkurrera på mer lika villkor med företag som ligger närmare de stora marknaderna. Lokaltaxan har också varit en stor konkurrensfördel när företag funderat på att etablera sig i vår region.

I de nya ägardirektiven möjliggörs en höjning av lokaltaxan vilket gör att det finns en risk att Jämtkrafts överskott flyttas från hushållen och företagen till kommunkassan.

Jämtkrafts investeringar i förnyelsebar energi är helt rätt och skulle kunna motivera högre elpriser.

Det blir dock problematiskt när kommunen samtidigt ställer krav på betydligt högre utdelningar än tidigare. Det finns en risk att eventuellt ökade intäkter genom högre elpriser inte stannar i Jämtkraft för att kunna användas för gröna investeringar utan kan komma att gå vidare till kommunkassan. Att öppna upp för en höjning av elpriset samtidigt som fjärrvärmepriserna stigit kraftigt betyder en risk för fortsatt ökade kostnader för kunderna.

För oss centerpartister är det viktigt att Jämtkraft även i framtiden kan erbjuda en attraktiv lokaltaxa.

Vi kommer därför att noga följa utvecklingen av de lokala taxorna.

Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel