Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt betyg till ÖFK:s akademi

ÖFK:s ungdomsverksamhet 2013 blev inte certifierad av Svensk Elitfotboll.

– Vi hoppas kunna bli allt bättre på de här sakerna. Man ska komma ihåg att vi är i början, säger Rhonny Nilsson i ÖFK.

Varje år besöker föreningen Svensk Elitfotboll klubbarna i allsvenskan och superettan för att granska ungdomsverksamheten och kvalitetssäkra spelarutvecklingen i åldrarna 8–19 år.

Klubbarna rankas från noll till fem stjärnor och får poäng enligt en mall.

Östersunds FK blev utan stjärna för 2013 och saknar därmed certifiering.

– Det ska inte ses som en jämförelse mellan klubbarna, utan mer som en identifikation av de här olika klubbarna och en plattform att jobba från, säger Stefan Lundin, sportchef i föreningen Svensk Elitfotboll.

500 poäng behövs för att bli certifierad och få en stjärna. ÖFK fick 435 poäng när Thomas Lyth, representant från Svensk Elitfotboll, var på besök tidigare i vinter.

– Det här var vårt första år i elitfotbollen och vi försöker hela tiden jobba på de här sakerna, säger Rhonny Nilsson, som är akademiansvarig i ÖFK.

– Det går som inte att jämföra oss med Hammarby, BP, AIK och sådana klubbar. De har haft sin ungdomsverksamhet hur länge som helst och i alla åldrar. Vi jobbar på väldigt annorlunda premisser.

ÖFK uppfyllde de flesta krav i kategorierna "Föreningens mål med ungdomsverksamheten" och "Planer och lokaler". Däremot blev det knappt några poäng alls för skolsamverkan och samarbete med andra föreningar.

Där andra klubbar får stora poäng för att ha fostrat och utvecklat spelare till att spela på hög nivå (Landskrona får exempelvis 270 poäng för Jonas Olsson och Pontus Farnerud), rankas också ÖFK lågt.

– Förhoppningsvis kan vi bli allt bättre på sikt. Vi har haft en träff med Thomas Lyth nu så vi vet vad vi behöver jobba med under säsongen. Vi ska gå igenom de här punkterna och hoppas bli bättre, säger Rhonny Nilsson.

ÖFK och Varberg var de klubbar som blev utan certifiering för 2013.

AIK, Helsingborg, Brommapojkarna, Elfsborg, Malmö och IFK Göteborg nådde alla över 2000 poäng och fick därmed maximala fem stjärnor.