Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt betyg för legendaren – Van Morrison lyfte aldrig

Van Morrison
Var: Stortorget
När: Fredag 20.00
Betyg: 2

Annons

LÄS MER: Recensioner och bilder – här är allt material från Storsjöyran

"The times they are a changin'" – tiderna förändras. Så sjöng Bob Dylan redan 1964 och den textraden gäller så klart i högsta grad i dag. De ikoniska artister som var med och skrev rockhistorien är i dag i pensionsåldern och äldre. Dit räknas i allra högsta grad 71-årige Van Morrison.

Nordirländaren började ge ut musik i eget namn 1967 efter att innan dess ha ingått i gruppen Them. Med framför allt skivorna "Astral Weeks" och "Moondance" har han gjort stort avtryck i rockhistorien. Att en sådan artist kommer till lilla Östersund är i sig naturligtvis fantastiskt. Men han är inte heller den första ikonen som står på Storsjöyrans scen.

Van Morrison har gjort sig känd för att vara ganska svår i humöret och emellanåt har han varit på riktigt dåligt humör på scenen. Från spelningen i Stockholm 2015 rapporterades om en fantastisk kväll, men det har också förekommit gånger när Van Morrison uppträtt med ryggen mot publiken.

Det gör han inte denna kväll – men det är inte heller någon "marvelous night", som han sjunger om i "Moondance".

Den riktiga nerven i konserten har svårt att infinna sig. Det rätta trycket i legendarens sångröst saknas större delen av kvällen och det blir bara riktigt berörande vid några få tillfällen.

Dessa inträffar när han på fint sätt samspelar med körsångerskan Dana Masters. I "Someone like you" från 1987 års "Poetic champions compose" och framför allt i "Carrying a torch", som senast förekom på fjolårets duettplatta "Duets: Re-Working the Catalogue" är det riktigt vackert.

Även de riktigt gamla låtarna från tiden med Them fungerar helt okej. I "Baby please don't go" svänger det riktigt bra, även "Here comes the night" övertygar och när Van Morrison lämnar scenen efter att han och bandet avrundat med "Gloria" gungar Stortorget ordentligt

Tyvärr är det lite för sent.

Van Morrison beskriver sin musik som "Caledonian soul". Den här kvällen är det mer det mycket kompetenta bandet som står för soulen.

LÄS MER: Risk för regn men skippa paraplyet – så blir Yranvädret i natt