Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagstifta om solidariskt ansvar

Konflikten på Berns i Stockholm har fått en del utrymme i media. Nu går SAC ut och kräver en ny lag för de mest utsatta på arbetsmarknaden.

Händelsen visar på behovet av bättre lagligt skydd för anställdas rätt att organisera sig fackligt. SAC:s strid för städarna på Berns grundar sig i att Berns kunnat kringgå såväl anställningsskydd som föreningsrätt genom inhyrning av städtjänster.

En lag om solidariskt ansvar skulle innebära att den som hyr in arbetskraft skall vara direkt ansvarig ifall arbetsvillkoren brister i bemanningsföretagen. Liknande lagar finns redan i Norge och Tyskland.

Bygg- och städbranschens bemanningsföretag är överrepresenterade när det gäller exploatering av nyinvandrade med eller utan papper. Människor arbetar under hälsofarliga, otrygga och kränkande former. Ofta saknas kollektivavtal och lika ofta finns avtal som inte följs.

De enda som skulle förlora på en sådan lag är de som använder sig av bemanningsföretag för att begå brott. Alternativet är att blockader och strejker blir allt vanligare för att utkräva ansvar av den verklige uppdragsgivaren.

Det är för oss i Sundsvalls Syndikalistiska Ortsektion naturligt att denna lag skall införas och vi tycker att det borde vara det för alla arbetare inte bara oss syndikalister.

Vi i SSO uppmanar därför alla arbetare och välfärdsvänner att agera för att en lag om solidariskt ansvar blir verklighet! Vi i SSO kommer att göra allt som står i vår makt att göra just det.

Sundsvalls Syndikalistiska Ortsektion

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel