Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre kortavgifter efter EU-dom

Kontokortsföretagens avgifter har brutit mot EU:s konkurrensregler och nu ska avgifterna ner.

En ny dom i EU-domstolen markerar slutet på en strid som började 2007. Då slog EU-kommissionen fast att kontokortsföretaget Mastercards mellanbanksavgifter stred mot EU:s konkurrensregler.

Nu åtta år senare har EU-domstolen avslagit Mastercards överklagan i en dom. I och med det här kan EU gå vidare med ett nytt regelverk om ett tak för avgifterna för kortbetalningar.

– Det här är en mycket viktig dom eftersom allt fler betalningar sker med kort i dag. De höga avgifterna på kortbetalningar hämmar handeln vilket drabbar både konsumenterna och tillväxten på den europeiska marknaden, säger Bengt Nilervall, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Det handlar om stora summor som bankerna tagit ut av kortkunderna. Varje år får europeiska konsumenter och företag betala över 80 miljarder kronor för de så kallade mellanbanksavgifter som europeiska banker tar ut.

EU:s linje har varit att avgifterna hämmar konkurrensen och utvecklingen på den inre marknaden.