Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom läskig för förhärdade åttaåringar

/
  • Helen Mirren och Brendan Fraser spelar två av rollerna  i ”Bläckhjärta”, en lyckad tolkning av Cornelia Funkes fantasyroman. Foto: SF

Originaltitel: Inkheart

Genre: Fantasy

Premiär: 22 augusti 2009

Med: Brendan Fraser, Eliza Bennett, Paul Bettany med flera

Regi: Iain Softley

Speltid: 1 tim 46 min

Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 Mo Folchart (Brendan Fraser) är en trolltunga. Han har den sällsynta och sällsamma förmågan att framkalla gestalter ur de böcker som han läser högt. Men samtidigt som böckernas personer får liv försvinner någon ur det verkliga livet in i bokvärlden. Så förlorade Mo sin fru Resa, och hans dotter Meggie förlorade sin mamma.

Mos och Meggies liv har nu blivit ett långt sökande efter den bok, Bläckhjärta, där Resa lästes in. Men samtidigt är gestalterna ur Bläckhjärta på jakt efter samma bok. Och deras vägar, och svärd, ska korsas.

Boken Bläckhjärta av tyskan Cornelia Funke är del ett i en fantasytrilogi som tagit unga läsare världen över med orkan. Den är också en hyllning till bokkonsten och läsandet - för vi har nog alla upplevt gestalter ur böcker som kliver upp ur bläcket, för pappret åt sidan, kommer in i våra liv och förändrar dem för alltid.

Som film betraktad1 lär ”Bläckhjärta” inte göra fansen besvikna. Även om den inte har samma tyngd som ”Guldkompassen” eller samma humor som ”Stardust” har den en gammaldags matinékänsla, fina specialeffekter och en rollista av britter – Paul Bettany, Helen Mirren, Andy Serkis, Jim Broadbent – som skulle kunna få Shakespeare att återuppstå som rollbesättare.

Lagom läskig är den också. För 20 år sedan vore den barnförbjuden, i dag skulle jag nog inte rekommendera ”Bläckhjärta” för någon yngre än dagens förhärdade, förtappade åttaåringar.

Mer läsning

Annons