Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågmäld bozzanovapräglad jazz värmde ett vinterkallt Östersund

/
  • Nosso Trio gör sin sjunde vinterturné i Sverige. I går värmde de publiken på Gamla Teatern. Foto: Henrik Flygare
  • Karolina Vucidolac bjöd på sång, väsanden och klickljud.

Annons

De börjar bli vana vid den svenska vintern nu, musikerna i brasilianska Nosso Trio, för det är sjunde vinterturnén de gör i Sverige. Och Östersund bjöd verkligen på maximal vinterupplevelse när Nosso Trio igår framträdde på Gamla Teatern tillsammans med Karolina Vucidolac.

Det var frostigt värre ute, men från jazzscenen denna kväll kändes värmen av den bossanovapräglade jazz som gruppen bjöd på. Mer lågmält och mjukt svängigt än eldfängt visserligen, och mer av intim känsla än expressiva utbrott.

Men humor och lekfullhet präglar mycket av den här musiken, där Antonio Carlos Jobim är en hörnpelare och där klassiska sambarytmer smälter samman med jazzen.

Trumslagaren Kiko Freitas är helt fenomenal med sina lätta vispar, basisten Ney Concecelao är en fingersnabb virtuos på sitt instrument och gitarristen Nelson Faris lägger in alla tänkbar feeling i sina lågmälda solon. Det är tre instrumentala virtuoser som framträder i det nummer, som i fri svensk översättning blir ”Här kommer vi!”

Och Karolina Vucidolac då, med sitt tungvrickande efternamn. Brasilianska? Inte alls! Göteborgska med makedoniskt ursprung, men med ett klingande portugisiskt eftertryck i sångtexterna och med en inlevelse som tar sig uttryck i allsköns vokala läten inklusive väsanden och klickljud.

Jobims klassiska Desafinado framför hon överraskande svalt, men snabba One note samba tolkas med desto mer glöd och inlevelse. Det finns både energi och egensinne i hennes särpräglade tolkningar.

Annons