Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkonjunktur – då blir vi nostalgiska

/
  • Så trendigt som det kan bli. 70-talets syjunta är tillbaka.
  • ”Shit happens” –  ett mer aktuellt budskap än ”Hem, ljuva hem.
  • ”Jag har hört att många som gått in i väggen använder handarbete som avslappning”, säger Mildred Larsson.foto: ulrika andersson
  • Den så kallade fuldesignen slog igenom för några år sedan och har till uppgift att spegla det moderna samhället.   foto: henrik flygare

Älskade mormor. Vi handarbetar som aldrig förr. Mildred Larsson på Garntorget märker en tydlig skillnad på bara några år.
– I sämre tider kanske man handarbetar i stället för att gå ut på krogen, säger hon.

Annons

Slow food och nu – slow fashion. Vi bakar vårt eget bröd, planterar våra egna tomater, och stickar, virkar och syr våra egna kläder. Det långsamma livet blir allt trendigare. Kanske behöver vi blicka tillbaka till en svunnen tid för att söka tröst i ett samhälle i kris. Mormor behövs om vi ska hitta en balans i dagens hektiska tillvaro. Det tror Mildred Larsson på Garntorget i Östersund.

– Man stressar av när man handarbetar. Särskilt i dessa tider då allt går så fort. Jag har hört att många som gått in i väggen använder handarbete som avslappning, säger hon.

Kollegan Ann-Britt Persson nickar instämmande.

– Nyligen läste jag ett reportage i en veckotidning där man jämförde handarbete med yoga, säger hon.

Ann-Britt och Mildred öppnade Garntorget för fyra år sedan. De märker tydligt att handarbetarna både är fler och yngre än för bara några år sedan. Dessutom är det kul att även killar söker sig till affären.

– Killarna virkar mest mössor, men även avancerade saker som tröjor. Jag vet någon som håller på med knyppling också, säger Mildred.

Även på LT:s redaktion råder det handarbetsfeber. Sofi Tagesson håller på med flera projekt samtidigt. Det är halsdukar, handledsvärmare och just nu – en babyfilt, eftersom hon ska bli faster i sommar.

Det är svårt att tro att Sofi inte för så länge sen tyckte att handarbete var trist. Vändningen kom när en kompis lärde henne nålbindning.

– Det var jättekul och sedan gick jag vidare till stickning och virkning. Helst vill jag sticka strumpor eftersom jag alltid fryser om fötterna, säger Sofi.

Hon går också gärna loss på alla vintageböcker i ämnet som har kommit nu. Kanske blir det en handvirkad bikini på standen i sommar?

För Alexandra Westerlund Karlsson har intresset kommit och gått under många år. Just nu är hon i broderisvängen. Mest blir det bonader med så kallad fuldesign. I stället för ”Hem ljuva hem” eller andra traditionella slogans broderar hon mer moderna korsstygn som ”Shit happens”, och ”The show must go on”.

– Allt började med att jag lovade att göra en bonad till en kompis. Det var så kul och avkopplande att jag fortsatte, säger Alexandra.

LT:s väggar ska inom kort prydas av en bonad med orden ”Det är bara att googla”. Det ser vi fram emot.

Mer läsning

Annons