Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg blodvärdena på bordet!

Annons

Per Elofsson har offentliggjort sina blodvärden. Ett litet steg för mänskligheten – ett stort steg för skidsporten.

Nu har vi svart på vitt att han var ren under sin storhetstid. Det fanns de som tvivlade. I bästa fall sätter han press på fler misstänkta att göra samma sak. Uppdrag granskning avslöjade i vintras flera fall av otillåtna, eller i varje fall höggradigt misstänkta blodvärden hos förra generationens elitskidåkare. Det rörde om rejält. Nu avslöjar Västerbottens-Kuriren att dopningens okrönte konung, österrikaren Johan Mühlegg, hade kunnat stoppas före OS i Salt Lake City 2002, men kontrollanterna var inte riktigt säkra på hur han såg ut. Häpnadsväckande.

I Norge väckte Uppdrag gransknings reportage ungefär samma entusiasm som Edward Snowdens avlyssningsavslöjanden gjorde i USA. Norrmännen vägrar avslöja några blodvärden. Per Elofsson förvånas över reaktionen och konstaterar stillsamt: "man börjar ju fundera om det är något som ligger bakom".

Det finns bara ett sätt att bevisa motsatsen. Gör som Per Elofsson: Lägg korten på bordet.