Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget i Åre fortsatt bekymmersamt efter nya regn

Skadorna i Åre är oöverblickbara efter de makalösa nederbördsmängder på 131 millimeter som fallit över byn Åre på ett drygt dygn.

Efter några timmars uppehåll under natten började det åter regna på lördagsförmiddagen och läget förvärrades genast. Även centrala Åre drabbades och bland annat vattenfylldes stationshusets källare.

Åre upplever sina värsta översvämningar och ras på många år och skadorna uppgår till mångmiljonbelopp. I de västra delarna har ras och jordskred inträffat på en mängd ställen, främst kring bäckar, åar och vägtrummor som visat sig vara underdimensionerade och inte hålla måttet för den här sortens regnmassor.

– Det har kommit ner 131 millimeter på drygt ett dygn, det har jag aldrig varit med om, det är vad man normalt får på en månad, säger Yngve Larsson, pensionerad räddningschef som mäter nederbörden stadigvarande.

Framkomligheten i Åre var fortsatt begränsad på lördagens förmiddag. E14 stängdes av västerut från OKQ8 där stora ras inträffat och fram till Åretunneln. Trafiken leddes om till Årevägen/gamla Duvedsvägen. Men där var det också problem: vid Kallströms lägda var gamla Duvedsvägen helt avklippt av ras.

Där var också banvallen underminerad och rälsen hängde i luften helt eller delvis på minst fem ställen.

– Varenda trumma blir som en kork, det blir helt stopp, förklarar Kent Johansson från Infra Nord, tidigare Banverket.

Att reparera kommer att ta tid och han räknar med att det tar flera veckor innan tågen kan gå för full hastighet här igen.

Hela natten har räddningsmän och entreprenörer jobbat sida vid sida för att få läget under kontroll och försöka leda om vattenmassorna bort från hotade hus och byggnader. Tolv grävare och ett antal lastbilar har varit i gång i Åre by och området västerut längs E14 och gamla Duvedsvägen sedan fredags eftermiddag. Femton man från räddningstjänsten, maskinförare från Reaxcer och Cliffton, Skistarpersonal, kommunfolk och frivilliga, alla har hjälpts åt för att försöka rädda läget. Men som räddningstjänstens insatsledare Kent Eriksson uttryckte saken i en kommentar till Radio Jämtland:

– Vi har inte läget under kontroll men vi jobbar på att få det under kontroll.

Enligt väderprognosen skulle det komma 0,7 millimeter regn på lördagen.

– Men det har vi ju fått redan, sade räddningsledare Mats Nicolson vid 13-tiden, som översåg läget framför bilverkstaden där leriga vattenmassor strömmade ner mot stationsområdet. En specialist var då på väg från Östersund för att hjälpa räddningstjänsten bedöma läget.