Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget akut i Hammerdal

Läget i Hammerdal är akut. Privatpersoner, företagare och föreningar drabbas av det höga vattenflödet.

Annons

LT:s team på plats i Hammerdal rapporterar om hur invånare får ro till och från sina bostadshus. Hur det bara saknas centimetrar innan vattnet når olika elcentraler och om febril aktivitet att rädda det som går.

– Vi har bland annat varit hos ett sågverk, där 20 anställda arbetar med att flytta allt. De har arbete på grund av vattnet i flera dagar framöver, berättar Evy-Ann Mattsson, LT-medarbetare på plats i Hammerdal.

Det kan också bli aktuellt för Strömsunds kommun att kalla in extra hjälp för att förstärka vallarna kring vattenverket i Hammerdal. Under torsdagskvällen steg vattennivåerna dramatiskt vid vattenverket i Hammerdal. Dricksvattenförsörjningen för de kommunalt anslutna abonnenterna i Hammerdal och Sikås var hotad, så under natten har Räddningstjänsten och hemvärnet, samt personal från Strömsunds kommun, funnits på plats för att bevaka utvecklingen.

– Vi har tätat borrhålet för att förhindra inläckage och under natten har ledningsnätet desinficerats. Vi tar täta vattenprover och de visar inte på några föroreningar, men i förebyggande syfte rekommenderar vi fortfarande kokning av vattnet före användning i mat eller som dryck, säger säkerhetssamordnare Richard Persson, Strömsunds kommun.

Ytterligare åtgärder kan bli aktuella under dagen.

– Vi tittar just nu över möjligheten att kalla in extra hjälp för att förstärka vallarna kring vattenverket. Vi kommer att ta beslut om det under dagen. Vi vet inte hur händelseutvecklingen kommer att se ut när det gäller vattenflödet, säger Irene Tängmark, Strömsunds kommun.