Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagermasker i Photoshop Elements 9

Nyheterna i nya Elements är inte extremt många, men några av dem är riktigt heta.

Nyheterna i nya Elements är inte extremt många, men några av dem är riktigt heta. Att Mac-versionen blir komplett och kommer på svenska är en av de största nyheterna. Så även att lagermasker nu inte bara finns i stora Photoshop.

När Photoshop CS5 kom var Content Aware Fill (motivanpassad ifyllning) en av de stora nyheterna. Den motivanpassade ifyllningen gör det bland annat möjligt att ta bort störande element i en bild. Elements 9 lånar lite av den tekniken till funktionen Spot Healing Brush (Punktlagningspenseln).

Lagermasker
Elements 9 lånar fler funktioner från Photoshop CS. Tidigare har lagermasker varit en av de stora skillnaderna mellan stora Photoshop och Elements och för många användare har just den här funktionen inneburit att Elements inte varit ett alternativ. Men i och med version 9 finns funktionen nu även i Elements. Det återstår att se hur pass mycket det här kommer att "sno" användare från Photoshop CS-versionerna.

För Mac kommer nu Elements som fullversion, vilket bland annat innebär att Sorteraren nu finns med. Mac- och Windows-versionerna är i 9:an inte separata, utan en enda produkt, även licensmässigt. När du köper programmet kan du alltså använda det på såväl Mac som PC. Det betyder också att Mac-versionen kommer på svenska.
En annan Mac-specifik nyhet är att Elements 9 kan importera från Iphoto.

Funktionsmässigt skiljer sig Mac- och PC-versionerna åt väldigt lite, det som skiljer beror mestadels på operativsystemspecifika saker.

Andra nyheter i Elements 9
Panoramafunktionen har uppdaterats. Nu går det att välja att Elements ska fylla i kanterna och andra glapp som uppstått. Programmet använder sig av content-aware-fill för att göra detta och hur pass bra resultatet blir är helt beroende av motivet.

Dela-med-sig-funktionen (Share) bjuder i Elements 9 på direkt koppling till Facebook, Flickr och You Tube. Klassisk mappsortering finns nu som alternativ. Detta har funnits förut, men har nu fått ett mer klassiskt mapputseende.

Organiseraren har förbättrats. Så även ansiktsigenkänningen som även blivit snabbare. En liten, men stor nyhet är automatisk uppdatering av Camera Raw.

Det finns även en rad andra smånyheter som att få hjälp att skapa reflektioner med mera.

Pris och tillgänglighet
Den engelska versionen av Elements 9 är klar och börjar snart rullas ut. Den svenska kommer mot slutet av oktober. Hos Adobe kommer programmet kosta 1 075 kronor. Samma pris gäller för Premiere Elements 9. Priset för Premiere Elements och Photoshop Elements 9 kommer att ligga på 1 573 kronor i Adobes egen nätaffär.

Mattias Karlsson på Moderskeppet.se har betatestat Photoshop Elements 9. Här går han igenom och kommenterar det nya i programmet.


/Elin Parmhed

Kamera & Bild