Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen medför stora problem för Strömsunds skolor

Skolorna i Strömsunds kommun får stora problem om det nya kravet på lärarlegitimation blir verklighet.

Barn-, kultur- och utbildningsnämndens ordförande Lars-Eric Bergman (M) är inte glad över förslaget om lärarlegitimation:

– Vi har diskuterat det här mycket, och måste analysera den lärarkår vi har för att se hur det kommer att slå. En sak vet vi och det är att det kommer att bli problem.

Kommunens lärarkår har hög behörighet, men ofta måste lärarna undervisa även i ämnen som de egentligen inte är utbildade för:

– Det är ju så i glesbygd, lärarna måste vara som "päran" och gå att använda till flera ämnen.

Glesbygd, med blandade klasser, står inför en konsekvens. En utbildad mellanstadielärare som idag undervisar i en 1 - 6 klass kan inte fortsätta med det, då man inte har behörighet för alla årskurserna. Hur det drabbar olika orter är ännu oklart:

– I Backe/Hoting går det kanske, med ett mycket tätt samarbete. I Gäddede blir det stora problem, redan idag har vi svårt att hitta behöriga lärare.