Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen gäller inte utländska knallar

Numera måste torghandlare och knallar ha kassaregister.
Men det gäller bara de svenska knallarna.
– Vi tycker att det är helt fel, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Har du gått på gågatan i Östersund de senaste dagarna har du garanterat sett dem.

Knallar som säljer kepsar, solglasögon och t-shirts.

Vid årskiftet skärptes lagen om kassaregister så att den även omfattar torghandlare. Lagen säger att företagare med en omsättning på minst fyra basbelopp – 177 000 kronor om året – måste ha kassaregister och lämna kvitto till alla kunder.

– Från första januari så har vi en utökad lagstiftning. Från 2010 kom den nya lagen då valde man inte att ta med den. Men från januari så måste även torghandlare ha kassaregister. Man ska sälja för mer än 177 000 kronor. Det gäller enbart näringsidkare och inte ideella föreningar. Det är viktigt att påpeka, säger Conny Svensson, nationell samordnare för kassaregister på Skatteverket.

Men det finns ytterligare ett – helt avgörande – undantag.

– En annan kategori som är undantagen är utländska företagare. Det är något som vi tycker är felaktigt.

Därför behöver ingen av de utländska knalleföretagare som under sommaren åker runt mellan städer vare sig betala moms i Sverige eller erbjuda kvitto vid försäljning.

Hur kommer det sig att svensk lag inte gäller alla?

– Vi på Skatteverket ville att lagen skulle innefatta även utländska företag. Men på finansdepartementet så sa man av olika skäl nej. Det vi nu gör från Skatteverket är att vi kartlägger omfattningen av de utländska företagen med målet att lämna in en skrivelse i december till finansdepartementet och få en förändring.

Conny Svensson känner till knallesituationen på Storsjöyran.

– Det kan skapa lite konstiga situationer på en festival som Storsjöyran. Där vet jag att det brukar vara både utländska och svenska knallar. Där man står sida vid sida och där den ena lämnar kvitto och den andra inte, säger han.

– Det är inte bara av skatteskäl som vi vill att lagen ska utvidgas att gälla även de utländska (torghandlarna). Utan det är av rättviseskäl.

Den nya lagen har gett oanade – oönskade – bieffekter.

– Det finns svenska företag som "flaggar ut". Det är inte bara torghandlare. Och har företagen registrerade i exempelvis Estland men har verksamheten kvar i Sverige, säger Conny Svensson.

Är ett företag registrerat i ett annat land men har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige så är principen att moms ändå ska betalas i Sverige.

– Det är vanskligt att bevisa var ett företag har sin driftsverksamhet, säger Conny Svensson.

Annette Lindow:är talesperson för de lokala affärernas intresseorganisation Östersund Handel.

– Jag kan säga att frågan inte varit uppe inom handeln i Östersund. De utländska knallarna kommer ju bara under Yranveckan. Vi resonerar väl så att det mer hjälper än stjälper. Att alla får en släng av sleven. Sedan kan jag rent personligen tycka att samma regler ska gälla för alla, säger hon.