Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lage Eklöv

/

En profil inom jämtländsk folkbildning har lämnat oss.

Annons

Den 3 april, strax innan påskdagen bröt in, kommen till en ålder av 99 år, avslutade förre rektorn för Hållands folkhögskola, Lage Eklöv, stilla sin långa arbetsdag.

Lage föddes och växte upp i Ålem i östra Småland. Sin första skolgång fick han i Sveriges äldsta folkskola, den Skytteanska skolan i Ålem. Så småningom, efter gymnasiestudier i Kalmar och teologiska studier i Uppsala, avlade Lage sin prästexamen. Under studietiden var han aktiv i de stora nordiska student- och gymnasistmötena på biblisk grund.

Lage var en av pionjärerna inom den rika folkbildningsrörelse som EFS folkhögskolor utgjort och utgör. 1938 var han med och startade Hållands folkhögskola. Den rektorsuppgift han då gick in i kom att bli en lång och trogen tjänst - hela 38 år. Det lär också ha varit 38 elever i den första elevgruppen.

Vi som haft förmånen att gå på Lages skola och undervisas av honom är privilegierade. För oss som kom med endast folkskola i bagaget var det en fest att föras in i de kunskapskammare han öppnade för oss. Han hann även med att resa runt i bygderna och föreläsa i olika ämnen, oftast med teologisk och psykologisk anknytning.

Men studerkammaren och klassrummet var inte Lages enda miljöer. Han var, för att uttrycka det försiktigt, en genuin fjäll- och friluftsmänniska, med bland annat imponerande ornitologiska och botaniska kunskaper. Utflykter till fjälls med hela elevflocken på folkhögskolan hörde till ordningen. Totalt lär Lage ha vistats ungefär tre år ute på fjället. Han fick också god ingång i den samiska kulturkretsen och var en omtyckt besökare i samebyar och samevisten.

Lage hann också med politiska uppdrag, framför allt i landstingets styrelse, där han starkt bidrog till förståelse för och uppskattning av folkhögskolans verksamhet.

Framför allt under senare år var Lage aktivt med i uppbyggnaden och utvecklingen av Hållandsgården till den fina kristna kulturinstitution den är i dag.

Om Lage så önskat hade han mycket väl kunnat sätta titeln ”författare” på sitt visitkort. Genom åren skrev han ett flertal böcker inom ämnesområden som trosfrågor och hemmets betydelse.

Nu får Lage möta sin kära maka Ruth, som gick hem till Herren 2002. Han lämnar efter sig fyra barn med familjer, sammanlagt 60 personer.

Vi minns Lage med tacksamhet och lyser frid över hans minne.

Vännen Anders Andersson

Mer läsning

Annons