Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagbrott av kommunen att låta dementa vänta

Östersunds kommun ska betala 30 000 kronor i straffavgift för att två dementa personer fick vänta i nästan sju månader innan de togs om hand på rätt sätt.

Östersunds kommun beslutade under 2008 att de båda personerna skulle få delta i en dagverksamhet för personer med demenssjukdomar. Men eftersom det inte fanns platser för dem just då så dröjde det nästan sju månader innan kommunen hittade en lämplig lösning för de båda.

Socialstyrelsen anser att Östersunds kommun har begått ett lagbrott eftersom det dröjde så länge och har därför drivit ärendet till Förvaltningsrätten. Socialstyrelsen skriver bland annat i sitt yttrande till rätten att den ena personens tillstånd försämrades under den långa väntetiden och att en skälig straffavgift för kommunen att betala skulle ligga på drygt 140 000 kronor.

Östersunds kommun håller inte med om kritiken och hävdar att man i samråd med de dementa personernas gode män valde att avsluta ärendena innan det uppstod ett långt dröjsmål. Kommunen tycker också att de straffavgifter som Socialstyrelsen föreslår är på tok för höga.

Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att kommunen i princip har en skyldighet att omedelbart verkställa den här typen av beslut. Men samtidigt, resonerar rätten, är det inte rimligt att kommunen alltid ska kunna tillhandahålla den här typen av stöd omedelbart. Rätten anser därför att ett visst dröjsmål får accepteras eftersom kommunen haft svårt att tillhandahålla en plats i verksamheten.

Men ett dröjsmål på sju månader är heller inte skäligt anser Förvaltningsrätten. Däremot så anser man att Socialstyrelsens anspråk på nästan 140 000 kronor är för högt. Östersunds kommun döms betala en straffavgift på 10 000 kronor.