Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laga välfärdens hål

Spelar det någon roll varifrån försörjningen kommer? Ja det gör det. Stor roll. Ersättningarna i trygghetsförsäkringarna är på helt andra nivåer än försörjningsstödet, som dessutom förutsätter ett fullständigt fattiggörande innan det blir aktuellt. Försörjningsstödet är behovsprövat och kan enbart beviljas när ingen annan lösning finns. Och det handlar om hela hushållets tillgångar och inkomster. Det innebär i första hand hänvisning till partnerförsörjning. Om en i hushållet saknar, eller förlorar, ersättning från någon av trygghetsförsäkringarna och partnern arbetar kan det innebära att hushållets inkomster halveras utan att det föreligger rätt till försörjningsstöd. Fast utgifterna är desamma som tidigare.

Dessutom får människor vars problem är arbetslöshet eller sjukdom inte rätt stöd och hjälp från socialtjänsten. De skall finnas i system där man är proffs på att ge rätt insatser utifrån behovet.

Nånting blev väldigt fel. I dag fattiggör och utanförställer vi sex av sju hushåll på grund av att inte rätt system gör rätt saker. Det är fullständigt oacceptabelt i ett välfärdssamhälle, att staten "dumpar" människor till fel system. Socialarbetare är experter på social problematik, inte på arbetsmarknadspolitik eller sjukdom. Det finns annat kunnigt folk som skall jobba med de frågorna.

Laga välfärden och låt varje profession arbeta med det som man är bra på. Så skapas bäst förutsättningar för att få människor i jobb. Och begränsar fattigdomen.

Eva Hillén Ahlström (S), Bräcke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel