Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låga odds för Löfven

Annons

Det haglar väljarundersökningar över oss, och värre kommer det att bli ju närmare valet vi kommer. Men det är vanskligt att spå valutgången med dem. Väljarna är rörligare i dag än någonsin. Det näst största eller tredje största "partiet" i opinionsmätningarna brukar bestå av osäkra väljare. Men ändå, man måste nästan vara sjukligt försiktig för att inte hålla med om att det ser mörkt ut för regeringen just nu. Svensk väljaropinion, Novus sammanställning av flera mätningar, visar att gapet mellan de politiska blocken ökat till 14 procent till de rödgrönas fördel. Det är mycket. I januari 2010, ett år före senaste riksdagsvalet, ledde S, V och MP med sju procentenheter. Den gången vände det när de rödgröna presenterade ett gemensamt valmanifest. Det är därför Socialdemokraterna och Stefan Löfven rör sig med försiktigheten hos minröjare just nu. Men det är farligt att tro att det går att vinna ett val enbart på passivitet. Väljarna vill fortfarande se bevis för att det finns avgörande skillnader mellan Socialdemokraternas politik och regeringens.

Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsätter trampa vatten strax under fyraprocentspärren. Det gör att bevisbördan ligger hos Reinfeldt när det gäller att presentera ett trovärdigt regeringsalternativ just nu, inte hos Löfven. KD:s och C:s siffror kan påverka väljarnas tänkande åt två håll. Ett parti i kris kan dra till sig stödröster från allmänborgerliga väljare, men det kan också avskräcka väljare som inte vill kasta bort sin röst på ett parti som riskerar att åka ut.

Den som misstror opinionsinstitut och instinktivt känner större förtroende för spelare än statsvetare kan ta en titt på spelbolagens hemsidor. Det är inte så dumt som det låter. Spelbolagen förutsåg redan på våren 2010 att den borgerliga alliansen skulle vända opinionssiffrorna och vinna valet.

På Unibets hemsida var oddsen för Stefan Löfven som nästa statsminister 1.32 på söndagen. Fredrik Reinfeldt gav 3 gånger pengarna. Inte heller spelarna verkar längre tro på en borgerlig regering.