Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga inkomster för kulturarbetare

/
  • Konstnärslönerna ligger kvar på samma nivå som för tio år sedan. Det visar Konstnärsnämndens nya rapport.Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Myten om den fattige konstnären är sann. Var fjärde kulturarbetare lever på gränsen till fattigdom, enligt en ny stor kartläggning.

Annons

– Det mest slående är att så många tjänar så lite, säger Ingrid Elam, styrelseordförande i Konstnärsnämnden.

Undersökningen är gjord av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Konstnärsnämnden. Av landets uppskattningsvis 30 000 konstnärer ingår 21 500 personer, 22 olika yrkeskategorier, däribland bildkonstnärerna men också exempelvis dansare, skådespelare, musiker, författare och översättare.

I snitt tjänar konstnärerna 84 procent av medianlönen för befolkningen i stort. Samtidigt är inkomstspridningen stor, både mellan olika konstnärsyrken och inom de olika yrkeskategorierna. Mest tjänar de yrkesmusiker som har möjlighet till fast anställning. Därefter kommer författare, scenografer och dramatiker.

Men många tjänar lite. Var fjärde konstnär tjänar mindre än 8 000 kronor i månaden under åren 2004 och 2005. Allra mest knapert är det för bildkonstnärerna och konsthantverkarna.

– Jag är inte överraskad, men det är väldigt bra med en uppdaterad bild, säger Karin Willén, ordförande på Konstnärernas Riksorganisation, KRO.

– Vi jobbar för att konstnärerna ska få mer ersättning för sitt arbete, både från offentliga och privata uppdragsgivare. Konstverken i sig är förmodligen också undervärderade.

Huruvida inkomsterna kommer från konstnärligt arbete eller diskning eller annat brödjobb framgår inte i rapporten. När KRO nyligen gjorde en egen undersökning svarade 42 procent av de tillfrågade konstnärerna att de någon gång tackat nej till en utställning för att de inte haft råd att arbeta med sin konst.

Karin Willén berättar om den ekonomiska otrygghet många upplever, vilket bekräftas av Ann Larsson på Konstnärsnämnden. Flera av de frilansande skådespelare, musiker och dansare som mellan yrkesuppdragen fått tryggad anställning i de nya så kallade allianserna har först nu valt att skaffa barn.

Konstnärerna är i hög utsträckning egna företagare. Så många som 44 procent har deklarerat egen näringsverksamhet. Däremot är inkomsterna från den egna näringsverksamheten ”utomordentligt låga”, enligt rapporten.

Något som knappast talar för kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths syn på entreprenörskapet som vägen till högre inkomster för konstnärerna, menar Anders Forsman ledamot i Konstnärsnämndens styrelse.

– Hon får inget som helst stöd här. Enskild firma är ofta en nödlösning.

Mer läsning

Annons