Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laga all mat i Åshamras kök

Nu har Strömsunds kommun kommit på tanken att lägga ner det relativt nyrenoverade produktionsköket på Åshamra i Hammerdal och i stället producera maten till de boende på Åshamra vid det omoderna köket vid Grevåkersskolan.

Grevåkersskolans kök är anpassat att tillreda lunchmat vardagar under höst- och vårterminerna för skolans behov. Nu föreslås att köket också ska tillreda två måltider per dag alla dagar under året och dessutom ska denna mat fraktas med bil varje dag till Åshamra.

För att klara den uppgiften behöver Grevåkersskolan en dyrbar ombyggnad samt en investering i en specialutrustad transportbil.

I den kalkyl som bilagts information till kommunstyrelsen 26 april avseende sammanläggning av produktionsköken vid Grevåkersskolan och Åshamra till ett kök i Hammerdal visas att om köket förläggs till Grevåkersskolan sparas totalt 1 240 000 kronor och om köket förläggs till Åshamra sparas 640 000 kronor. Denna kalkyl är dock synnerligen diskutabel eller rentav felaktig avseende lokalkostnaderna och ger inte ett rättvisande resultat. Man har således uteslutit kapitalkostnaden för Åshamras kök i tron att den försvinner i en budget vid en nedläggning i kalkylen för Grevåkersalternativet. Som tidigare nämnts behöver Grevåkersskolan en dyrbar ombyggnad för att klara uppgiften vilket medför höjd kapitalkostnad.

Efter revidering av kalkylen med beaktande av kapitalkostnaderna blir besparingarna 490 000 kronor respektive 640 000 kronor, således till Åshamras fördel.

Onekligen kommer tanken upp: Vore det inte bättre ur många aspekter bland annat sociala och miljömässiga att tillaga all mat vid Åshamras kök?

Per Millestu

J Vore det inte bättre ur många aspekter bland annat sociala och miljömässiga att tillaga all mat vid Åshamras kök?

Per Millestu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel