Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg lön avskräcker studenter

Landstinget lockar inte. Flera sjuksköterskestudenter är tveksamma till att jobba kvar i länet efter utbildningen.
– Jag stannar, men det är absolut inte på grund av lönen, säger Karin Åström.

Inför sommaren har landstinget återigen problem med bemanningen på sjukhuset. Tidigare har LT berättat om att personalen erbjuds extra pengar för att flytta sin semester, så att det ska gå att lösa.

I sommar tar 29 studenter examen från sjuksköterskeutbildningen på Mittuniversitetet. LT har träffat fyra av dem, Michael Lindström från Uppsala, Erica Gidlund från Östersund, Linn Jansson från Uppsala och Karin Åström från Gävle. Ingen av dem är rakt igenom positiv att stanna kvar i länet och jobba. Michael Lindström och Linn Jansson lämnar Östersund efter utbildningen, Karin Åström har beslutat sig för att stanna kvar i Östersund.

Erica Gidlund är bofast i Östersund och blir kvar, men vet inte om hon ska jobba på sjukhuset eller välja ett annat alternativ.

– Det är väldigt blandade känslor, kan jag säga, säger Erica Gidlund.

Problemen med arbetsmiljön på Östersunds sjukhus, där personalen ofta får arbeta dubbla pass, är en anledning till att hon tvekar.

– Man önskar att de månade lite mer om miljön, det måste finnas något att göra åt den. Det finns en oro att man ska bli sjuk och inte orka när det ser ut som det gör med bemanningen, säger Erica Gidlund.

Den låga ingångslönen är en annan anledning till att Jämtlands läns landsting inte är attraktiv som arbetsgivare för studenterna.

– Man är lovad en ingångslön på 25 000 kronor på Akademiska sjukhuset i Uppsala, här är det 23 000. När du har tagit ett jobb här vet du att du inte kan höja lönen med 2 000 över en natt. Det gör att det är svårt att motivera sig här uppe att ta den lönen, för det finns inte så många alternativ inom sjuksköterskeyrket, säger Linn Jansson.

– Lönen spelar stor roll. Det är bara skolan som binder dig här, när du är klar med den flyttar du, säger Michael Lindström.

Enligt Linn Jansson hade flera av studenterna som nu slutar utbildningen kunnat tänka sig att stanna kvar i länet, om landstinget hade varit en tillräckligt attraktiv arbetsplats.

– Det är ett flertal som verkligen har trivts här uppe, man har fått kontakter, man ser sin fritid här uppe. Men när man slutar universitetet gör man ett avstamp i livet så det är väldigt lätt att lämna om det inte är attraktivt att stanna. Man måste kunna höja lönen och man måste kunna känna att man kan komma hem och vara fortfarande människa efter jobbet.

Karin Åström har blivit erbjuden högre lön på andra ställen i landet, men har ändå valt att stanna i Östersund eftersom hon trivs så bra här.

– Men jag har valt att inte ta jobb på sjukhuset. Jag tror att det är för tungt för mig. Det har jag insett efter min enda praktik där.

Studenternas önskan är att sjuksköterskeyrket ska få högre status i hela landet och att lönerna ska bli bättre, inte bara i Jämtlands län.

– Vi önskar att vi hade alla sjuksköterskor med oss. Hur ska vi annars kunna höja lönen och förbättra vår arbetsmiljö? Det känns inte som att vi jobbar tillsammans, men jag önskar att vi gjorde det, säger Linn Jansson.