Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lady Gaga ordnade publikrekord

/
  • Årets Storsjöyra blev en succé! Lady Gaga drog rekordstor publik på lördagen och i slutändan gick Yran till och med vinst, något som andra festivaler haft svårt med. Foto: Henrik Evertsson
  • Bilden är lite missvisande. Micke Björk, Lars Sillrén, Andrea Wiktorsson, Linda Fristedt och Stefan Kauppi ser ut som om de sålt smöret och tappat pengarna. Men i själva verket är humöret på topp.Till och med de största artisterna uppförde sig. Lady Gaga var långt i från en diva berättar Linda Fristedt som chefade på Stora scenen. ”Hon (Lady Gaga, reds anm) var redo att gå på direkt efter presidenten. Medan de väntade på att få starta så stod hon och hennes band och dansade”. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Allting kan egentligen sammanfattas i en mening. 2009 års Storsjöyran blev en dundersuccé.

Annons

Under söndagen anordnades en presskonferens där Storsjöyran och olika representanter från bland annat sjukhuset fanns representerade. Storsjöyrans vd Lars Sillrén satt och myste. Något han hade skäl att göra.

– Vi har nämligen slagit besöksrekord. Under lördagen kom 26 200 besökare, säger han.

Det betyder att rekordet från 1999 då drygt 25 000 personer kom för att se Bryan Adams uppträda slogs.

– Äntligen, säger Lars Sillrén.

Anledningen till rekordlördagen stavas Lady Gaga och en i övrigt stark lördag.

– Vi stängde försäljningen under presidenttalet. Så man kan säga att vi sålde slut (under lördagen, reds anm), säger Lars Sillrén.

De andra dagarna var det färre besökare. Under torsdagen kom 13 100 personer och på fredagen var det 14 800 besökare. Totalt under Storsjöyrans tre dagar var det ungefär 58 000 besökare.

– Det är drygt 2 000 fler än förra året, säger Lars Sillrén.

Ekonomiskt är Storsjöyran redan ”klar”. Det blir en vinst i år trots den hårda konkurrensen från andra festivaler.

– Vi är en av få festivaler i Sverige som både ökat antalet besökare och får svarta siffror ekonomiskt (en vinst, reds anm), jublar Lars Sillrén.

Ytterligare en anledning till glädje fanns i beskedet från ungdomsansvarige Micke Björk.

– Vi har haft drygt 50 omhändertagna minderåriga i år. Förra året var det 78 stycken, säger han.

Micke Björk berättar också att det förra året totalt omhändertogs knappt 170 stycken personer för fylla. I år omhändertogs 104 personer. En minskning med 39 procent.

Sjukvårdens representant Annalena Alfreds hyllade de sociala insatserna under Storsjöyran. Tidigare år har sjukvårdstältet haft många fall där personer kommit in för att de är för fulla. I år så hade man inte ett enda fall. Samtliga styrdes i stället om till polisens och socialtjänstens tillfälliga uppsamlingslokal.

– Jag har aldrig varit med om en så lugn yra, säger hon.

Annons