Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för en lugn sista april

/
  • Jimmy Eriksson och Eva Forsberg från Östersunds kommun fanns under måndagen i Östersunds centrum för att dela ut flygblad inför valborgsmässoafton.
  • Ida Arvidsson spelar teater vid busstorget för att uppmärksamma förbipasserande om kampanjens budskap.

Med teater och flygblad hoppas kommunen väcka människors tankar kring langning inför valborgsmässoafton.

– Vi vill göra så att ungdomar får en bra och trygg valborg, säger Eva Forsberg från Östersunds kommun.

Annons

Sista april är för många förenat med raketer, vår, sång och stora brasor. Men även ungdomsfyllan är en årlig återkommande del i den gamla traditionen.

– Vi vet att många gör sin alkoholdebut på sista april, säger Eva Forsberg som är koordinator för kommunens drogförebyggande arbete.

Därför anordnades under måndagen en kampanj i Östersund för att väcka de äldres tankar kring langning. Flygblad delades ut och Kulturskolan spelade teater på busstorget för att visa hur det kan gå till under en festkväll.

– Vi vill uppmärksamma hur det ser ut på kvällstid och vilka risker som finns med berusning, säger Eva Forsberg.

När det kommer till langningen är det fortfarande vanligt att föräldrar köper ut till sina barn.

– Vi vet att tillgängligheten spelar en viktig roll. Därför uppmanar vi föräldrar att inte köpa ut och att prata med släktingar och andra som eventuellt skulle kunna bli tillfrågade att langa, säger Eva Forsberg som ser en historisk förbättring vad gäller ungdomars första fylla.

– Alkoholdebuten har gått upp i åldrarna så nu har vi de bästa siffrorna i Sverige sedan 1971, säger hon.

Anledningen är, enligt Eva, att fler föräldrar ändrat sin inställning och blivit mer restriktiva när det kommer till alkohol.

– Även fast alkoholen är djupt rotad så visar siffrorna att det går att förändra. När fler väljer bort alkoholen så vågar fler säga nej, säger Eva Forsberg.

Annons