Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddad Sara siktar mot VM och världscupen

/
  • Sara Lindborg studerar idrottsvetenskap på halvfart och satsar på skidorna med maxfart.

Ifjol vid den här tiden var längdåkarlivet mörkt för Sara Lindborg. Som helhet grusades hela säsongen av ett krånglande knä och en efterhängsen infektion.
– Men det var då jag insåg hur roligt det är att åka skidor, säger Sara som i dag har ett helt annat utgångsläge.

Annons
Säsongen 2006/2007 var ÖSK:aren Sara Lindborg ett stort utropstecken i svensk längdåkning. SM-silver i dubbeljakten och brons i den klassiska tremilen. Under VM i japanska Sapporo åkte hon tre distanser och avslöjade stor kapacitet med en utmärkt 16:e placering i masstarten över 30 kilometer.
Även i världscupen visade hon framfötterna med stadiga placeringar mellan 25 och 35.
Tanken var att ta ytterligare några steg och förbättra den statistiken under fjolåret.
Men sommarträningen blev inte alls som hon tänkt sig på grund av problem med ett knä. När knäskadan väl läkt ut så slog en envis mykoplasmainfektion till.
– Hostan höll faktiskt i sig ända till april, även om jag kunde tävla efter nyår. Men från oktober och fram till jul var den som värst och det innebar naturligtvis att hela säsongen blev förstörd. Det blev verkligen inte som jag tänkt mig, säger Sara som förra veckan och den här befinner sig i Bruksvallarna för att göra den sista finslipningen inför säsongsstarten.
Försäsongen har i stort sett gått enligt planerna. Några mindre förkylningar under resans gång får en elitskidåkare räkna med.
– Men det har inte stört mig och jag har kunnat träna som jag velat, och naturligtvis känns allt så mycket bättre nu jämfört med för ett år sedan.
Hon säger att motgången under fjolårssäsongen fungerade som en sporre.
– Jag visste att det fanns mer att ta och det var det som motiverade mig att fortsätta och satsa ännu hårdare när det gick som tyngst.
Hon har inte förändrat grundupplägget i sitt träningsprogram. Men däremot plussat på lite när de gäller antalet timmar och spetsat helheten med fler tuffare intervallpass.
Om du jämför med känslan för två säsonger sedan och det du känner nu hur låter det då?
– Jag har svårt att komma ihåg hur det exakt kändes då. Men jag tror att det är något liknande nu.
Det blev aldrig någon start i Bruksvallsloppet förra året för Sara. Och nu ser hon verkligen fram emot att få åka den kommande helgens båda lopp.
– Det ska bli jättekul att få komma igång med tävlandet, men samtidigt är det också lite nervöst.
Och hon har placerat den personliga prestationsribban högt.
– Målet är att göra min bästa säsong någonsin, att komma med i VM-truppen och åka världscupen. Jag siktar helt klart på att vara en av de fyra svenska damerna som får åka i landslagsdräkten i Gällivare, slutar en taggad Sara Lindborg.
J Jag visste att det fanns mer att ta och det var det som motiverade mig att fortsätta och satsa ännu hårdare när det gick som tyngst.
Sara Lindborg

Mer läsning

Annons