Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läckorna visar att de vackra orden inte har täckning i krig

Ingen politisk ledare kan glädjas åt läckor ur sin förvaltning där sådant som de anser borde vara och förbli hemligt, blir offentligt.

Det förvånar inte att både Pentagon och USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömt både Wikileaks och de tidningar och medieföretag, inklusive svenska SVT, som publicerat hela eller delar av det oerhört omfattande materialet på hela 390 000 dokument. Det handlar om sex år av rapporter från amerikanska marksoldater, om vad de varit med om.

Det är inte småsaker som kommer fram efter ett krig som motiverades med att införa rättvisa och demokrati i Irak. Av de läckta dokumenten framgår att 15 000 nya dödsfall måste läggas till tidigare kända offer i kriget. Det framgår också att 60 procent av de dödade irakier som registrerats varit civila. Det handlar om 66 000 civila och 53 000 stridande. Och då gäller siffrorna bara åren 2004–2009. Alla offren för bombkriget och de påföljande strider som ledde till störtandet av Saddam Husseins Baathregim 2003 är därmed inte med. Inte heller alla de som dött i sjukdomar och olyckor sen infrastrukturen raserats.

Av dokumenten framgår att många exempel på tortyr, våldtäkter och mord som utförts av irakisk polis, varit kända av den amerikanska militären utan att de utretts. En hemlig order gjorde det möjligt för amerikanska militärer att bortse från när irakiska säkerhetsstyrkor begick övergrepp mot fångar.

SVT – liksom stora tidningar som Der Spiegel och New York Times – har publicerat redaktionellt bearbetat material – där personer anonymiserats – med en ansvarig utgivare att ställa till svars. Det är mer komplicerat med Wikileaks. Att publicera sekretessbelagt material görs inte hur som helst i Sverige heller. Men vad än Wikileaks grundare Julian Assange gjort eller inte gjort på ett privat plan, så måste man ge honom rätt när han säger att: ”Attacken på sanningen börjar innan kriget börjar och slutar efter att kriget slutar.” Läckorna leder oss närmare sanningen om vad som hänt under krigets gång.