Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrktåsjö - mitt i världen

I Kyrktåsjö är barnen absolut inte rädda för främmande kulturer. Orten må vara liten, men få kan mäta sig med skolans öppenhet och internationella nätverk.

Kyrktåsjö skola är känd för att ha internationella kontakter, och har haft besök från flera länder:

– Ja, vi tycker det är spännande och jätteroligt. Vi är så glada över dessa kulturella utbyten, säger Marianne Salomonsson som är skolans platschef.

Fyra skolor, från olika delar av Europa, deltar i ett utbyte, hälsar på varandra och håller kontakt. Kyrktåsjö skola är en av dem. Därför besökte elever och lärare från skolorna i Okna (Tjeckien), Kocaeli (Turkiet) och Madrigal del la Vega (Spanien) Kyrktåsjö förra året. Barnen bodde hos familjer i byn:

– Värdfamiljerna tog mycket väl hand om gästerna och säger att de tycker att det är trevligt. Det roligaste är att byborna alltid ställer upp och tar emot eleverna på bästa sätt och försöker visa det vår bygd bjuder på.

Nu, i oktober, var det dags för gänget att samlas igen, denna gång i Tjeckien. Från Kyrktåsjö åkte eleverna Isak Brymark och Mattias Pettersson, tillsammans med läraren Annika Thunström och Marianne Salomonsson, till Okna. De hade förberett sig genom att öva in en tjeckisk pjäs som de framförde tillsammans med sina tjeckiska, turkiska och spanska vänner. Isak och Mattias berättade också om företag och viktiga platser i hembygden, som till exempel affären, skolan, Tåsjögården, Fjällsikten, Hembygdsgården och vattenverket. De andra barnen berättade om sina viktiga platser, på sina hemorter.

De svenska besökarna deltog i några vanliga tjeckiska skoldagar och provade på att äta skollunch. De bodde hemma hos en tjeckisk familj, vilket innebar att de hela tiden måste prata engelska. Att resan var givande intygas av Marianne:

– Mötet med andra människor och kulturer är en fantastisk upplevelse. Ofta fortsätter eleverna att hålla kontakt med varandra.

Utbytet har kommit till stånd genom ett EU-projekt, "Comenius". Marianne berättar att Kyrktåsjö skola nu är inne på sitt fjärde Comeniusprojekt:

– Våren 2010 var vi till Turkiet, och i maj åker vi till Spanien. Det är olika barn som deltar i resorna varje gång.

Isak och Mattias håller just nu på att göra en presentation från resan till Tjeckien, som de andra eleverna i skolan snart få se och höra.

Den som vill jämföra hur årstiderna växlar i olika delar av världen kan gå in på bloggen http://comeniusblogg.blogspot.com. Där visar eleverna från Kyrktåsjö, Okna, Kocaeli och Madrigal del la Vega hur utsikten från just deras klassrumsfönster ser ut just nu.