Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kyrkovalet handlar mer om politik än religion"

18-årige Edvin Ek från Frösö församling ställer upp i kyrkovalet för att kunna påverka inifrån.

– Kyrkan ska vara öppen för alla grupper och inte stänga ute någon, säger han.

Han fick en förfrågan från några äldre SSU:are som också är kommunalpolitiker, om han inte kunde tänka sig att ställa upp i kyrkovalet för Socialdemokraterna.

– Jag är intresserad av religion men jag är inte troende. Kyrkovalet handlar mer om politik än religion tycker jag, säger Edvin Ek som tagit en paus från studierna vid Wargentinsskolan för en pratstund inför det stundande kyrkovalet.

Han berättar att många av hans kompisar inte vill rösta på grund av att de inte gillar religion alls.

– Men för mig handlar det inte så mycket om religion utan vad kyrkan kan göra i samhället i stort. Man kan inte förändra samhället genom att inte rösta. Så jag tycker att det är viktigt att man utnyttjar sin röst, troende som ateist, säger Edvin Ek.

Edvin Ek har tre hjärtefrågor som han brinner lite extra för: feminism, rasism och kulturpolitik.

– För mig är total jämställdhet en självklarhet. Även inom politiken förekommer det att man förminskar kvinnorna tyvärr. När det gäller rasismen så är det parodiskt att vi i vår globaliserade värld har så mycket fördomar mot flyktingar och invandare.

Han kommer in på ett resonemang om kulturpolitik och tycker bland annat att det är märkligt att Östersund inte har ett kulturhus.

– Till och med lilla Orsa som har runt 4000-5000 invånare har ett kulturhus. Här i Östersund satsar vi istället på stora idrottsarenor och det är inte ens en diskussion bland politikerna om vi överhuvudtaget ska ha någon arena. Här har diskussionen istället handlat om var den ska ligga.