Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkovalet en utmaning

Snart väljs ledamöter till alla beslutande nivåer i Svenska kyrkan. Man kan dock välja redan i början av denna månad. För att få rösta ska man senast valdagen ha fyllt 16 år, vara folkbokförd i Sverige och medlem i Svenska kyrkan. Cirka 5,3 miljoner medlemmar är röstberättigade. Vid förra valet röstade bara 12 procent av alla röstberättigade. Rent allmänt brukar det inte vara någon rusning till val-urnorna vid kyrkoval men det borde vara ett mycket större deltagande än det är. Variationen är mycket stor mellan stiften och inom stiften.

Vad beror det på att så många är medlemmar i kyrkan men ändå inte bryr sig om hur den styrs?

Kan kyrkans verksamhet erbjudas av andra organisationer på ett bättre sätt?

Finns det något i den kristna tron som skulle göra medlemmarna mer engagerade om det lyftes fram tydligare?

Erbjuder inte kyrkorna i vårt land alternativ till dagens materialistiska livsstil?

Är kyrkans profil som kristet trossamfund otydlig? Behöver vi i kyrkan söka oss tillbaka till de kristna grundvärderingarna?

Livsstilar som i dag dominerar i samhället är mycket självcentrerande där den globala marknaden har blivit den stora idén. Man behöver inte vara allt för analytiskt lagd för att inse att denna materialism inte i längden kommer att kunna uppehålla en gedigen humanistisk kultur eller inspirera till att göra världen bättre. Vill vi i kyrkan motverka materialismen?

Vad beror det på att våld och brottslighet tenderar att öka i vårt samhälle?

Har vi inte längre tillgång till de goda och inflytelserika krafter som erbjuder likgiltigheten motstånd?

Har vi som tillhör den vuxna och välmående generationen svikit den kommande generationen genom att erbjuda dem varor i stället för ande och tomma ord i stället för bröd?

Var finns de nya och stora visionerna för kommande generationer?

Varorna styr över idéerna, materien styr över anden. Ett sådant samhälle kommer i längden att försämras hur bra vi än har det materiellt.

Valet i september är en stor utmaning för alla kyrkotillhöriga. Nu behövs mer av engagemang, inte bara solidaritet! Kräv mer av kyrkorna! Engagera Er själva. Mer än vi själva tror och anar står nu på spel!

Alla människor av god vilja behövs för att kyrkan ska kunna medverka till att vi återfår en framtidstro som inte bygger på konsumismen som ideologi utan i stället inspirerar till krafttag för djupare andlig odling som medverkar till att vi kan uppehålla en gedigen sund kultur.

Gusten Rolandsson, Frösön, Hans-Olof Andersson, Hackås, Kristdemokrater i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel