Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherden har vårt stöd

LT:s rapportering i fredagens tidning om hur både ordförande och vice ordförande i Bräcke kyrkoråd hoppat av sina uppdrag på grund av missnöje med Bräcke och Revsunds gemensamma kyrkoherde sedan två år tillbaka, Ewa Eriksson, har upprört i den kyrkliga världen.

På måndagsförmiddagen kallade företrädare för både Bräcke och Revsunds församlingar till pressinformation för att med eftertryck uttrycka sitt stöd för Ewa Eriksson.

Deras upprördhet över hur de två avhoppade toppolitikerna, Kyrkans Väls Lars Olof Larsson och socialdemokraten Åke Forslund uttryckt sig i LT-rapporten var stor.

– Det som de sagt i tidningen får dock stå för dem själva.

– Vi har inte haft några som helst samarbetsproblem med Ewa Eriksson, förklarar en efter politiker- avhoppen tydligt indignerad ordförande i Revsunds kyrkoråd, kyrkans väls Ingrid Kjelsson.

– Jag beundrar Ewa för hennes skicklighet, arbetsledarskap och kompetens i kyrkorummet.

– Hon har under sin tid tagit fram en församlingsinstruktion och policydokument, något som det inte funnits tillstymmelse till tidigare.

– Nu har vi rubbet, inklusive en fungerande ekonomifunktion, och vi vill inte förlora henne.

Svante Bergqvist, s, kyrkorådsledamot i Bräcke, förklarar att man haft likartade bekymmer i Bräcke-Nyhems pastorat:

– Tidigare har politikerna av olika anledningar varit inne och detaljpetat i verksamheten, något som är ett grundläggande problem i många församlingar.

– Det finns i allmänhet två skäl till problem i kyrkan, antingen en dålig kyrkoherde eller dåliga politiker.

– Om någondera är bra kan det möjligen fungera, men om bådadera är dåliga är det en katastrof.

– Jag recenserar inte tidigare kyrkoherdar, men jag noterar att vi politiker tidigare i alltför stor utsträckning petat i verksamheten.

Svante Bergqvist konstaterar att om man ur en professionell synvinkel inte har förtroende för en chefstjänsteman vidtar man arbetsrättsliga åtgärder i stället för att hoppa av.

– Om man har någon substans bakom, vill säga.

– I fallet Forslund och Larsson finns det ingen substans i avhoppen.

– Något misstroendevotum är inte aktuellt mot Ewa Eriksson.