Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherden: granhäcken vid Västanede kyrka är ful och hälsovådlig

Kyrkoherden i Håsjö pastorat, Lennart Raswill, Stugun, klassar omsorgen om granhäcken vid Håsjö nya kyrka i Västan-

ede, Kälarne, som en arbetsmiljörisk.

Häcken har årligen ansats av kyrkvaktmästeriet men har nu vuxit sig kämpahög och kräver skylift eller byggnadsställning för att på ett arbetsmiljömässigt acceptabelt sätt kunna undfå sin årliga klippning.

– Så kan man ju bara inte hålla på, inte minst av kostnadsskäl.

– Häcken är inte bara hälsovådlig att klippa, den är ju ful och halvt ihjältorkad också, säger Raswill som hoppas att länsstyrelsen skall tillåta att den får gå i graven.

För snart ett år sedan tillskrevs länsstyrelsen i ärendet med begäran om fällningstillstånd med åtföljande begäran om anvisning om hur en ny häck ska se ut.

Då häcken ligger i anslutning till en begravningsplats ska länsstyrelsen alltid ha ett ord med i laget.

Länsstyrelsen har dock tydligen ännu inte fått tummen ur häcken i ärendet samtidigt som den ovedersägligen tämligen tilltufsade häcken så smått börjar skymma Kälarnebygdens så vackra helgedom.

Lennart Raswill sticker inte under stol med att han på pastoratets vägnar skäms över hur Västanedehäcken ser ut.

– Och den blir inte snyggare av att vi fortsätter att klippa den.

– Vi kommer inte att klippa den i vår.

Raswill försäkrar dock att den uteblivna klippningen inte är någon estetisk utpressning mot länsstyrelsen, utan mest av omsorg om kyrkvaktmästarna.