Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherde tar hjälp av jurist för att få tillbaka sitt jobb

En kyrkoherde i länet, som tillsammans med en av sina komministrar nyligen skildes från sin tjänst, har anlitat arbetsrättsjuristen Mats El Kott, Östersund, för att bistå i försöken att få till stånd någon form av gottgörelse från herdens gamla församlings sida.

Det handlar i grund och botten om att vederbörande vill ha tillbaka sitt jobb.

Kyrkoherden sades upp mitt i natten efter ett långt kvällsmöte och utan att någon annan överenskommelse om avgångsvederlag än en månadslön utan krav på arbetsinsats träffades.

LT rapporterade om händelsen, en rapportering som var en bidragande orsak till att en kyrkorådsordförande tvingades avgå.

Nu har herden tydligen kommit till eftertanke och anlitat en jurist för att ogiltigförklara den nattliga överenskommelsen och att herden får tillbaka sitt jobb.

”Som ombud för kyrkoherden ogiltigförklarar jag härmed uppsägningen/överenskommelsen av herden, vilket innebär att anställningen kvarstår”, skriver El Kott i sitt brev till församlingen.

LT kontaktade på onsdagen en ledande kyrkopolitiker i herdens gamla arbetsgivarpastorat.

– Jag kan inte se att det finns något att varken diskutera eller överklaga.

Mats El Kott har i sin inlaga utgått från kyrkoherdens version av förloppet kring när herden miste jobbet.

– Jag har inte satt mig in i detaljerna i bakgrunden, men jag kan tycka att det är ett märkligt agerande från arbetsgivarens sida, säger han.

– Att vara missnöjd med sin arbetstagare är en sak, men man får inte förfara på sånt sätt som skett.

– Det hade varit en annan sak om herden hade fått överenskommelsen om avsked att fundera över några dagar.