Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkobråk om värmestugan

Det råder delade meningar inom kyrkan om man ska ta över värmestugan i Östersund, med de kostnader det innebär att driva verksamheten.

Kyrkorådets ordförande Margareta Winberg (S) hoppas att församlingen har hittat en lämplig lokal för värmestugan i centrala Östersund till i april, när avtalet med pingstkyrkan löper ut.

Kyrkorådets arbetsutskott har nyligen beslutat att gå vidare med frågan, eftersom varken kommunen eller pingstkyrkan vill bidra med de pengar som krävs.

– Det här förutsätter att kyrkorådet går på vår linje och det tror jag man gör. Numera enar den här frågan de olika konstellationerna. Jag är mycket angelägen om att vi ska vara överens i den här typen av frågor, säger Margareta Winberg.

Värmestugan blir inte alltför kostbar för kyrkan framöver då?

– Det är klart att det kostar pengar. Men alternativet är att en grupp människor inte har någonstans att gå utan ska sitta ute vid Gamla kyrkan i kylan och det är oacceptabelt, säger Margareta Winberg.

– Här kan man säga att samhället brister och eftersom man inte förmår fånga upp de här människorna ska kyrkan vara ett alternativ. Där är vi nu och det är självklart för oss att driva frågan på det här viset.

Christer Siwertsson (M) representerar borgerligt alternativ i kyrkofullmäktige där han är beredd att driva en annan linje.

– Min utgångspunkt är att kyrkornas roll i det här är väldigt viktig. Men det får inte bli så att vi nästan blir huvudman för värmestugan. Det här är en kommunal angelägenhet, säger Christer Siwertsson.

Omkring 700-800 000 kronor om året bedömer han att värmestugan kostar och i den summan står kommunen för ungefär hälften.

– Vi skulle kunna vara med på något hörn i verksamheten. Men det få inte bli så att kommunalt ansvar vältras över på ideella organisationer, fortsätter Christer Siwertsson.

En frågeställning är om Moderaterna lyft frågan om att tillskjuta mer pengar från kommunens sida till värmestugan?

– Jag är lanstingspolitiker och S regerar i kommunen, inte M. Oavsett om det varit M så har jag samma inställning. Kyrkan ska vara ett komplement. Även om Moderaterna inte velat skjuta till mer pengar i kommunen så spelar det inte mig någon roll, det här är en princip.

Enligt Christer Siwertsson har Margareta Winberg varit lite för lättvindig med att kyrkan ska ta på sig värmestugan.

– Hon är populistisk i det här. Östersunds församling har haft bra och stabil ekonomi under alla år. Börjar man tumma på det, genom att ta på sig andras ansvar, då har vi snart en likartad situation som i landstinget med ekonomiska problem, fortsätter Christer Siwertsson.

– Det har blivit lojaliteter där man hjälper varandra politiker emellan.

Margareta Winberg säger att hon blev väldigt förvånad när pingstkyrkan med ganska omedelbar verkan ville säga upp värmestugan i sina lokaler.

– Jag tycker det var jättekonstigt och blev upprörd över att man kunde göra så. Nu är det gjort och då tar vi hand om värmestugan själva.

Att det innebär en ökad kostnad för församlingen som borde ligga på kommunen hur ser du på den uppfattningen?

– Kommunen skjuter till 400 000 kronor i föreningsbidrag. Det finns ingen politisk vilja över huvud taget från något parti i kommunen än att ha det så här. Där är M och S överens, konstaterar Margareta Winberg.