Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoavgiften viktig för kulturarvet

Kommentar till insändare i LT den 18 oktober med rubrik ”Så sänker du skatten”. Svenska kyrkans medlemmar har stor betydelse för vård och underhåll av de närmare 70 kyrkobyggnader som finns i Jämtland och Härjedalen. Staten bidrar endast med en del av kostnaderna, och detta i samband med en större renovering.

I Härnösands stift som omfattar Jämtlands- och Västernorrlands län bidrar staten i år med 13,6 miljoner till renovering av kyrkor. Årligen satsas i snitt över 40 miljoner kronor på att renovera kyrkor i regionen. Statens del av kostnaden uppgår alltså till en dryg fjärdedel, resten bekostas genom medlemmarnas kyrkoavgifter. I regionen finns över 200 kyrkor.

Svenska kyrkan förvaltar landets främsta sammanhållna kulturarv i form av våra kyrkor. I vår region är 85 procent av kyrkorna skyddade enligt kulturminneslagen.

Kajsa Åslin, pressekreterare Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel