Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans roll i integrationen

Runt om i Sverige stängs kyrkportar. Vi i Centerpartiet är beredda att ta vår del av ansvaret för att öppna dem igen. Vi tror på en levande kyrka full av liv och rörelse där människor välkomnas att spela en viktig roll. Men det här är tyvärr långt ifrån en självklarhet i dag.

Svenska kyrkans församlingar erbjuder en bred verksamhet under veckans alla dagar. Verksamheten skapar tusentals jobb som få vet om. Kyrkan sysselsätter cateringpersonal vid dop, bröllop och begravningar. Men också hantverkare för el och vatten och företagare som säljer blommor och livsmedel.

I dag ser vi hur unga människor går utan jobb och vi vet att mer kan göras för dem. Centerpartiet vill att Svenska kyrkans överskott på 118 miljoner används för att i samverkan med andra aktörer ge dem jobb. Vi vill att pengarna ska satsas på att utveckla det arbete som kyrkan redan gör i dag, men också på nya verksamheter.

Det finns ett stort utanförskap i dagens Sverige. Vi vet att alla människor är en tillgång för vårt land. Under 2012 beviljades cirka 15 500 uppehållstillstånd i Sverige. Dessa människor har tagit med sig kunskaper och erfarenheter som kan berika oss alla. Men bara om vi möts. Svenska kyrkan ordnar i dag språkcaféer där nyanlända svenskar i alla åldrar bjuds in till samtal, språkträning och lek. Centerpartiet vill arbeta för att fler språkcaféer startas. Här kan okända främlingar bli nära vänner. Med kunskap och kontakt vänder vi främlingsfientligheten ryggen.

Vi lever också med klimathot. Det är dags för en hållbar omställning. Kyrkans lokaler behöver ställas om till miljöanpassade och effektiva energisystem. Centerpartiet vill satsa på förnyelsebara energikällor som vindkraft och solenergi. Därför vill vi bygga solceller på våra kyrktak. Vi har ett jordklot att förvalta på rätt sätt, inte minst för våra barn och barnbarn.

Livet består ibland av gråa vardagsbekymmer. Det är då som kyrkan behövs som mest. Men kyrkolokalerna står ofta tomma och dagens gudstjänster lockar inte så många. Centerpartiet inser att vi behöver fler glada och roliga gudstjänster. En undersökning som nyligen presenterats visar att hälften av Sveriges befolkning har en positiv bild av Svenska kyrkan, men att få sätter gudstjänsten överst på listan av vad som känns angeläget i vardagen.

Centerpartiet vill driva på för att den omfattande körverksamheten inom svenska kyrkan får mer stöd, utvecklas och hittar nya former som engagerar fler. Familjekörer är ett fantastiskt sätt att mötas över generationsgränserna och tillsammans skapa och sprida glädje.

Den 15 september är det kyrkoval. Då får du möjlighet att avgöra kyrkans framtid. Centerpartiet anser att kyrkan bidrar till ett levande samhälle i våra städer och på landsbygden. Men det krävs stort engagemang och vilja för att det ska se ut så även i framtiden.

Annie Lööf (C), partiledare, Ann-Christin Alexius (C), kandidat till kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel