Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkans nya lokaler en port till framtiden

Rödöns församling har fått nya lokaler. I väntan på vad som kommer att hända med Krokoms kyrka, som är vattenskadad, har man flyttat in i markplanet under Arbetsförmedlingen.

– Det är vi tacksamma för, säger prosten Thorsten Stjärnered.

Annons

Altaret från det gamla kyrkorummet är redan på plats. Musiken och sången hörs ända upp till Arbetsförmedlingen. Det är tisdag och kyrkans barnkör över för första gången i sin nya sal. Organisten Elisabeth Claesson Trångs fingrar rör sig snabbt över pianotangenterna.

– Vi hade ett jättetrångt rum på Kvarnbacksskolan, det här är mycket bättre, säger Jennifer Olsson, som går i årskurs två.

Det var dagen efter julgransplundringen i januari som vattnet forsade in i Krokoms kyrka. Värmepannan hade gått sönder, ledningarna frusit och kyrkan blev tvungen att stänga på grund av de vattenskador som blev.

Sedan dess har nog många i församlingen känt sig lite hemlösa, barnkörerna har övat på Kvarnbacksskolan, konfirmanderna har fått åka till Aspås och Kyrkans barntimmar till Rödön. Men nu är tanken att de flesta ska vara samlade igen. Man har blivit lovade att hyra lokalerna ett år, men med möjlighet till förlängning.

– Personalgruppen har varit splittrad och det är inte bra. Vi har verkligen sett att det finns ett behov av en lokal i centrala Krokom, och som en övergångslösning fungerar det här jättebra, säger Thorsten Stjärnered.

Här finns bland annat kök, sällskapsrum, kyrkislokaler samt en gemensam sal för körerna som även ska fungera som ett enklare gudstjänstrum.

Frågan är nu vad som ska hända med Krokoms kyrka, som antingen står inför en ombyggnad eller en nybyggnation. Thorsten Stjärnered säger att en ombyggnad ser ut att nå den ekonomiska smärtgränsen så kanske kan en nybyggnation vara en likvärdig lösning.

– Vi måste ta ställning till vilken väg vi ska gå. Förhoppningsvis blir det inte allt för långdraget. Ett förslag vi har är att döpa de här lokalerna till Kyrkporten, eftersom det är en bra beskrivning på vad det handlar om; en port till framtiden, säger han.

På söndag den 2 maj börjar gudstjänsten i Krokom vid klockstapeln intill kyrkan med en kort andaktsstund. Det blir en markering om att en epok har upphört. Sedan firar man en temamässa i de nya rummen. De större gudstjänsterna kommer fortsättningsvis att äga rum i Rödöns kyrka.