Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan tappade medlemmar efter klockringningen

Den omdebatterade ringningen av kyrkklockorna i Sveg kommer att kosta församlingen över 100 000 kronor då det nu är 27 medlemmar som lämnat kyrkan.
– Tyvärr har ytterligare personer aviserat att de kommer att lämna oss, säger man från pastorsexpeditionen i Sveg.

Ekonomiskt var det inte något lyckat drag att sätta i gång kyrkklockorna när Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder besökte Sveg. Under hans tal på torget drog klockringningen i gång och klämtade under en timme. Något som många reagerade på.

Kyrkorådets ordförande, Jonny Springe (S), som själv gick in i kyrkan och startade klockorna, försvarade sig efteråt att ringningen inte hade någonting med att SD samtidigt valtalade på torget.

– Nej, klockorna ringde för mångfald och mänskliga rättigheter, en manifestation som övriga partier genomförde, sa Jonny Springe.

Åsikterna går isär på vilka grunder kyrkorådet beslutade att låta klockorna ringa. Rådet var var inte eniga där de tre ledamöterna från Kyrkans Väl sa nej. När en socialdemokrat lade ner sin röst blev det vikarierande kyrkoherden som hade utslagsrösten vilket till slut gav bifall.

– För oss var det självklart att säga nej. Springe framförde sitt förslag att klockorna skulle ringa för att störa SD. Vi ska inte lägga oss i politik på det sättet, säger Jöns-Erik Halvarsson, vice ordförande i kyrkorådet.

I det justerade protokollet står att ansökan gällde att ringa i klockorna för mångfald och mänskliga rättigheter. Inget om Sverigedemokraternas besök

– De har snyggat till det i efterhand. både jag och sekreteraren uppfattade att klockorna skulle ringa för att störa SD, säger Jöns-Erik Halvarsson.

– Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle säga nej till mångfald och mänskliga rättigheter.

Många har reagerat skarpt på ringningen. Nära 30 personer har lämnat kyrkan vilket innebär över 100 000 kronor årligen i församlingskassan.

– Jag har en viss förståelse för det. Beslutet från kyrkorådet var inte genomtänkt, säger kyrkoherden Torgny Larsson.

Trots avhopp och minskade medlemsavgifter säger Jonny Springe att kyrkorådet tog rätt beslut.

– De som inte står för mångfald och mänskliga rättigheter har inget i kyrkan att göra.

Du ska ha sagt att klockorna skulle ringa för att störa SD, Stämmer det?

– Nej, det har jag inte sagt.