Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan mitt i samhället

Svenska kyrkan odlar kontakter med det palestinska civilsamhället på det ockuperade Västbanken, man protesterar mot urholkningar i biståndet och driver på för mer offensiva åtgärder mot klimatförändringarna. Hemmavid bedriver kyrkan ett omfattande socialt arbete. Vi hör präster och diakoner larma om de växande hjälpbehoven i utförsäkringarnas spår.

Svenska kyrkan är, kort sagt, mycket mer än bara begravningar, bröllop och gudstjänster – man är en betydande samhällsaktör. I jämförelse med många andra länder är Svenska kyrkan en modern organisation. Ett tecken på det var när kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, genom ett unikt beslut, öppnade möjligheten för samkönade par att "inför Gud och denna församling" säga ja till varandra.

Alla gillar dock inte tanken på en kyrka i takt med tiden. Vid nyss nämnda kyrkomöte röstade en fjärdedel av ledamöterna mot samkönade vigslar.

Kyrkan som vi känner den är alltså ingen självklarhet. Motståndet är hela tiden närvarande, kyrkan anklagas för att hellre sprida politisk propaganda än att vårda sina rötter.

Man kan mycket väl tänka sig en kyrka som tonar ned sitt samhälleliga engagemang, som vänder sig inåt och börjar förespråka "traditionella" familjeideal och anordnar seminarier om sänkt abortgräns. Dessa strömningar finns redan i dag. Och i morgon vill de växa i betydelse. Sverigedemokraterna har mobiliserat inför kyrkovalet. Men kyrkan är alldeles för stor och viktig för att hamna i händerna på tedrickande ytterlighetsgrupper.

Det ligger i allas intresse att en organisation med 5,5 miljoner medlemmar och miljarder i tillgångar väljer den breda vägen. Alla med ett röstkort har all anledning att använda det.