Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan letar ny lokal för värmestugan

Svenska kyrkan i Östersund är på väg tillbaka som huvudman för värmestugan. Men först behövs en ny lokal.

– Vi tror att förutsättningar för det här finns men lokalerna för en ny värmestuga är huvudfrågan, säger Ing-Marie Hedenfalk, diakon i Östersund som jobbar med att ta fram underlag inför beslut.

Om ni hittar en lokal när kan ni komma i gång?

– Förhoppningsvis den första april men politikerna måste säga sitt och det är kyrkoråd i slutet på januari där den här frågan ska upp, säger Ing-Marie Hedenfalk.

På tisdagen möttes representanter för Pingstkyrkan, som driver värmestugan intill Frösöbron, och Svenska kyrkan samt kommunen för att hitta en framtida lösning. Pingstkyrkan kliver av eftersom man inte anser att kommunens bidrag täcker de kostnader man har.

Svenska kyrkan i Östersund var med i värmestugan tidigare, när motsvarande verksamhet bedrevs i Gamla kyrkan.

– Nu är vi tillbaka igen, det har blivit en rundgång i det här men det finns ett behov. Det är cirka 40 besökare i snitt per dag i värmestugan, konstaterar Ing-Marie Hedenfalk.

Enligt henne är det inte aktuellt att återuppta någon verksamhet i Gamla kyrkan. Den fungerar inte som arbetsmiljö i de här sammanhangen.

– Vi har inte lokaler inom vårt eget fastighetsbestånd och vi måste hyra externt för värmestugan, säger Ing-Marie Hedenfalk.

Vad händer närmast?

– Vi måste undersöka vad det finns för tänkbara lokaler och kyrkorådet måste ta sitt beslut. Och vi har inte hunnit bedöma hur mycket pengar det handlar om.

Senaste året har Pingsstkyrkan drivit värmestugan i lokaler på Artillerigatan.