Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan är till för alla

Svar på insändare i LT den 18 oktober med rubrik ”Kyrkan struntar i lagen”.

I Svenska kyrkans vägledande dokument, för dem som arbetar med flykting- och invandringsfrågor i en församling, förs bland annat ett resonemang kring att hjälpa människor som lever gömda. Här konstateras att det i Sverige inte är olagligt att hjälpa en asylsökande som gömmer sig för polisen, förutsatt att det inte görs mot betalning och att SÄPO inte bedömt personen i fråga som en säkerhetsrisk. Samtidigt framhålls att den nya utlänningslagen innebär att det inte finns samma möjlighet som tidigare att efter ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut leta fram ny bevisning och göra en ny ansökan. I dokumentet framhålls även vilken oerhörd påfrestning det är att leva gömd, att det kan bli en mycket destruktiv situation. Men det konstateras också att i vissa fall kan alternativet att återvända till ursprungslandet vara ännu värre.

Nyligen antog stiftsstyrelsen i Härnösands stift ett förslag till svar på en motion som berör ämnet. I svaret konstateras att det är kyrkans uppgift att ställa upp för människor i nöd.

Kajsa Åslin, pressekreterare i Svenska kyrkan, Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel