Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan är inget okontroversiellt hus

Det säg s att något håller på att hända med Sverige, det går snart inte att känna igen moderlandet. Det sammanhållande kitt som i alla tider hållit oss svenskar samman är under upp lös ning . Exemplen på hur vi tvingas förneka vår stolta historia blir allt fler. Den här veckan gäller det skolavslutningarna i kyrkan. Vad kommer härnäst, förbud mot folkdräkt på allmän plats?

Annons

I Aktuellts tv-studio sätter en bekymrad KD-politiker ord på det kulturella förfallet. Varför har den kristna skolavslutningen plötsligt blivit så frånstötande, undrar hon, det har ju alltid fungerat så bra tidigare. Tanken är att allt ska vara som det alltid har varit. Kristdemokraten ser inte att ett stagnerat samhälle är ett dåligt samhälle. Att vi därför måste vara beredda att ständigt ompröva oss. Då är det lätt att se att kyrkan varken är det förenande och självklara hus som det en gång var. Inte i världens mest sekulariserade land. Nej, ordningen att tränga in barn och föräldrar i en lokal som av många förknippas med en verklighetsfrämmande världssyn är märklig. Föräldrar, barn, lärare och vaktmästare som önskar sig en kristen ceremoni är förstås fria att ordna det. Men ingen (förutom kronprinsessan Victoria) är tvungen att ingå äktenskap i kyrkan och rimligen borde samma typ av frivillighet gälla i samband med skolavslutningen.

Bara de senaste 10 åren har 60 0 000 svenskar lämnat den tidigare statskyrkan och många fler spås följa efter; år 2020 antas medlemsantalet ha sjunkit med en miljon jämfört i dag. Ekonomi är det vanligaste skälet bland utträdarna. Men man kan även spåra andra mer kulturellt betingande anledningar. Innan Integrationsverket gick i graven uppmärksammade myndigheten svenskarnas låga uppslutning kring religiösa och nationella värden. I jämförelse med andra länder spelar religionen en liten roll i våra liv och då är det fel att låtsas om motsatsen. I ett internationellt perspektiv, konstaterade Integrationsverket, är svenskarna ett avvikande folk.

Jag tycker att vi ska bejaka denna vår omaka position. Och nej, att hävda att kyrkorummen är fräscha lokaler i natursköna miljöer räcker inte för att motivera en utdaterad tradition.