Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan anmäld för avverkning av skyddad skog

Naturskyddsföreningen anmäler Svenska kyrkan.

Anledningen är deras avverkning av den skyddade skogen i Brattberget i Strömsunds kommun.

LT har tidigare berättat om hur kyrkan i Strömsund avverkade 30 hektar skog i Brattberget, nordväst om Hoting i somras. Ett område som Länsstyrelsen hade planerat att omvandla till ett naturreservat.

Länsstyrelsen kontaktade också Härnösands stift och meddelade sina planer. Men någonting i kommunikationen mellan parterna gick förlorad. Kyrkans fältpersonal blev aldrig informerad om hur värdefull skogen var. Det ledde till att 30 hektar skog (drygt 60 fotbollsplaner) avverkades.

– Att Härnösand stift har gjort en så dålig bedömning av skogens naturvärden är inte bara bekymmersamt i detta fall, utan visar också det generella problemet med att skogsbruket ofta inte vet vad de hugger ner, säger Karin Åström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Kyrkan är certifierad av PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes). Ett system för certifiering som ska garantera ett hållbart skogsbruk. Naturskyddsföreningen har nu anmält kyrkan till deras certifierare.

– Att kyrkan inte uppmärksammat att denna skog i sin helhet utgjordes av en värdekärna utan bedömt skogen vara en vanlig produktionsskog och påbörjat avverkningen är en allvarlig signal om att skogspolitikens grundbult "frihet under ansvar" inte fungerar, säger Karin Åström.

– Genom svag lagstiftning där det ställs låga krav, men också saknas möjligheter till sanktioner vid felaktiga ingrepp i våra skogar, står allmänhetens intressen oskyddade inför markägarnas felbedömningar.

Naturskyddsföreningen är orolig över att det finns ett systemfel i kyrkans hantering av naturvärdesbedömningar.

– Naturskyddsföreningen har vid andra tillfällen påtalat höga naturvärden i skogar som Härnösand stift har planerat att avverka, samt även dokumenterat kalhuggna skogar med bristande hänsyn till hotade och rödlistade arter, säger Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor Naturskyddsföreningen.

Kyrkan har tidigare sagt att händelsen var en avvikelse från det interna kontrollsystemet, och att de skulle se över sina rutiner för att undvika en liknande situation igen.