Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyligt och intellektuellt – men tänkvärt

Juli Zehs Corpus Delicti (Weyler) är en samhällssatir, en dystopi i tradition efter Orwells 1984 och Huxleys Du nya sköna värld. Huxley drev med kapitalismen och Orwell skrev en fabel om stalinismen. Corpus Delicti målar upp ett samhälle, år 2058, som är en hälsodiktatur.

Vilka är de tecken jag kan se här hemma på att hon har en poäng i sin satir? På sjukhuset ser man överallt skyltar Vi spritar våra händer, att hantera färskvaror betraktas som ett högriskprojekt medan hårt processad och superhygienisk men oätlig mat serveras sjuka och gamla, ett brutalt myndighetsingripande i Corpus Delicti hade nyligen sin motsvarighet i Göteborg.

Mätning, kontroll och trygghet är högprioriterat liksom i Juli Zehs tänkta framtidssamhälle, där METODEN ersätter religion, ideologi och marknad. Det är kyligt, intellektuellt och ibland lite väl predikande.

Men tänkvärt.