Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan ger vindkraften i fjällen stora problem

Hur bra fungerar vindkraften i den Jämtländska fjällvärlden? Rykten har gjort gällande att de senaste månadernas hårda väder med stark kyla har inneburit att effekten på vindkraften varit långt ifrån den önskade, mest beroende på nedisning av kraftverkens vingar och utslagna vindmätarutrustningar.

Flera gånger under den gångna vintern har Länstidningen fått tips om att många av fjällvärldens vindsnurrar har mestadels stått stilla under de kallaste perioderna.

– Visst har vi haft problem, medger Tony Eklöf, som är servicechef för en stor del av de svenska vindkraftverken, och han har ett 100-tal vindkraftverk runt om i landet där han har det tekniska ansvaret.

– Mest är det kylan som ställer till det och oftast är det vindmätarutrustningen som fryser. När inte den fungerar så stannar verken, eftersom vindmätaren är den apparat som justerar hur fort vingarna ska snurra, säger Tony Eklöf.

– Sedan har vi den extrema kylan som kan råda ibland. Är det nere mot minus 30 grader så kärvar oljan i växellådan och på andra ställen i maskineriet. Det innebär också att verken stannar.

• Har det varit värre i år än i fjol?

– Nej. Om vi tar vindkraftsparken i fjällvärlden har den inte varit mer utsatt i år än tidigare vintrar.

• Vi har hört att verken ofta står stilla.

– Då kan det vara de problemen som jag nämnt, eller så kan det vara så enkelt att det inte blåser tillräckligt. Ett av verken i Storrun har stått still på grund av att en växellåda har gått sönder. Orsaken till det vet vi inte än. Men häromdagen kom några långtradare från Tyskland till Storrun med reservdelar, så vi räknar med att få igång det verket också inom snar framtid. Just nu blåser det för hårt däruppe för att kunna jobba med växellådan, säger Tony Eklöf.

• När vi ändå pratar om Storruns vindkraftsfarm ovanför Olden. Har de 12 verken gett så mycket energi som var beräknat när de byggdes?

– Jag har skrivit under ett kontrakt där jag förbinder mig att inte uttala mig hur mycket energi som verken ger. De frågorna får du ta med ägarna, Dong Energy i Danmark, säger Tony Eklöf.

Hos det danska vindkraftföretaget är ingen så särkilt villig att avslöja om vindkraftverken har gett den energi som var meningen.

– Vi återkommer till den frågan, var det vanliga svaret de gånger LT ringde upp. Än har ingen hört av sig.

Björn Algkvist från Stocksund äger 20 procent av vindkraftverken i Storrun. Han kan inte heller säga hur mycket mindre energi verken har gett mot vad man trodde.

– Rent generellt tycker jag att man inte har tagit hänsyn till de svåra förhållanden som råder i fjällvärlden. Vi har isbildningen och infrastrukturen. Det är underskattade problem när man planerar för vindkraft i sådana miljöer, säger Björn Algkvist.