Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan gav invasion av möss

De senaste veckorna, sedan kylan kom, har mössen kommit på att de vill in i stugvärmen. Det var länge sedan länet haft en sådan musinvasion som vi har just nu.

– Vi jobbar för högtryck med saneringen, säger Patrik Skoglund på Anticimex.

En fastighetsägare i Offerdal berättar för Länstidningen att han under de senaste veckorna fångat inte mindre än 44 möss i sina fällor.

– I fjol den här tiden hade vi inte en enda mus här, men nu har det blivit som en explosion, man kan undra varifrån de kommer.

Fastighetsägaren berättar att han satt ut fällor i bostaden, gäststugan och garaget.

– Nu har jag börjat med gift också. Visserligen tycker jag att det verkar humanare med fällor, men nu börjar situationen bli desperat, säger han.

Skadedjursbekämpare Patrik Skoglund på Anticimex säger samma sak.

– Vi blir nedringda av folk som vill ha hjälp med mussanering i både villor, på gårdar och i lägenheter. Själv åker jag på tre till fyra larm om dagen och mina fyra kollegor gör samma sak. Jag bedömer att mössinvasionen i år är dubbelt så stor jämfört med i fjol.

LT följde med Patrik Skoglund under ett saneringsuppdrag i Östersund i går. Det var en villa som under natten haft påhälsning av ett par möss som dragit omkring matrester från soppåsen under diskbänken.

– Man kan undra hur de tar sig in, säger villaägaren medan Patrik Skoglund gillrar sina fällor.

– Det behövs bara en springa eller ett hål på sex sju millimeter, så pressar de sig in. Så att täta för möss är riktigt svårt. Ofta följer de rören för vatten eller avlopp in i huset, säger Patrik.

– Vi byggde huset 1962 och har aldrig haft en mus här förut. Därför är det konstigt att de har tagit sig in här nu, tycker husägaren.

• Vad laddar du fällorna med?

– Marabou schweizernöt är absolut bäst. Mössen är finsmakare och nötchoklad är en favorit för dem.

Dagen efter får fastighetsägarna själva vittja fällorna och göra sig av med eventuellt fångade möss. Har man sedan tur så dröjer det innan det blir en ny påhälsning av skadedjuren. Annars blir det som hos fastighetsägaren i Offerdal, som tar tre-fyra möss om dagen i sina fällor.

– Man ska tänka på att den fågelmat som många nu laddar sina fågelbord med också drar till sig skadedjur. Mycket av fröna hamnar på backen där mössen hittar igen dem, säger Patrik Skoglund.

• Var är det mest möss just nu, i Östersund eller på landsbygden?

– Det är ungefär lika. Vi är själva förvånade över att det finns så mycket möss i centrala stan.

• Vad är bäst, fällor eller gift?

– Fällor är överlägsna. Tar man till gift kan en mus ta sig in mellan väggarna efter den har ätit av giftet. Då ligger den där och ruttnar. Den stank som då blir är inte den roligaste.

Patrik Skoglund säger också att många tar fel på möss och råttor.

– En råtta kan bli 25 till 30 centimeter lång med svansen oräknad. En mus högst tio centimeter, säger han.

De vanligaste mössen som tar sig in hos oss är skogsmus, näbbmus och husmus. Av dem är husmusen absolut vanligast.