Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan dyr smäll för många husägare

Den bistra vinterkylan kan bli dyrbar för många fastighetsägare.

Annons

Försäkringsbolagen har fått rekordmånga anmälningar den senaste tiden om köldskador. Skador som kostar hundratals miljoner kronor att laga.
– Den senaste tiden har vi dagligen fått hundratals samtal från kunderna. Det rör sig om såväl skadeanmälningar som oroliga kunder som vill veta hur man ska skydda sin fastighet från att frysa sönder, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.
Alla försäkringsbolag som TT pratat med är helt överens om att det här är den värsta vintern på många år.
– Skadeanmälningarna är väsentligt fler än tidigare vintrar. Det är den ovanligt långvariga köldperioden i kombination med att den inträffat då många är bortresta och fastigheterna står tomma som ökat omfattningen på skadorna, säger Lars Gustafsson, skadechef på Länsförsäkringar i Kronoberg.
Sönderfrysta hus
För många blir det en chock när de återvänt hem från jul- och nyårsresan.
– Det finns de som rest bort i flera veckor, exempelvis till Thailand, och därför har dragit ner på värmen i huset. När de kommer hem har hela bottenplattan med alla rörsystem frusit. Det är mycket stora skador som kan kosta en halv miljon kronor att åtgärda. Vi har hittills fått tio–tolv skadeanmälningar om helt frusna bottenplattor, säger Caroline Uljana, pressansvarig på försäkringsbolaget If.
100 miljoner i veckan
VVS-branschen jobbar för högtryck för att ta hand om alla sönderfrysta ledningar.
– Vattenskador kostar fastighetsägarna och försäkringsbolagen cirka 100 miljoner kronor varje vecka. Efter den här köldperioden så är minst en tredjedel av skadorna en följd av kylans verkningar, säger Rolf Kling, teknisk chef på VVS-företagen.
Det är inte bara privatfastigheter som drabbas. Även många större fastigheter har skadats. På många skolor, bland annat Fränstaskolan utanför Sundsvall, har vattenrör i ventilationssystemet fryst sönder och orsakat stora vattenskador.
– När det är kallt under en längre period tränger kylan djupt in i huskropparna. Vid sträng kyla ökar också belastningen på elnätet och då ökar risken för elavbrott. Det kan i sin tur leda till att teknik som styr uppvärmning och ventilation slås ut, säger Rolf Kling.

Annons