Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kycklingglas inte samordnat sabotage

Rikskriminalpolisen (RKP) utesluter sabotage bakom de många fynden av glasbitar i främst kyckling och i andra livsmedel och avblåser nu sin insamling av anmälningar.

Annons

– Vi kan inte se att det är något organiserat angrepp mot svensk livsmedelsförsörjning, säger Anders Wretling, chef för RKP:s utredningssektion, till TT.

RKP:s slutsats är alltså att det rör sig om falsklarm eller enskilda, av varandra oberoende, fall – men inget samordnat angrepp.

Rikspolischefen gav den 1 april RKP uppdraget att samordna utredningarna som pågick runt om i Sverige. I torsdags hade ett 80-tal polisanmälningar kommit in, varav över 30 gällde kyckling och resten bland annat färdigmat, korv, bröd och frukt. Fynden gäller glas, plastbitar och nålar, och de har skickats vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) för analys.

– Vi har tillräckligt med material. Även om vi får ta emot mer information och anmälningar kommer det inte att förändra bilden, säger Wretling.

Larmet om möjligt sabotage kom sedan några människor först funnit glasbitar i frysta Kronfågelprodukter, vilket ledde till att en livsmedelshandlare tog bort företagets varor ur sina frysar. Kronfågel skärpte samtidigt säkerhetskontrollen med bland annat röntgen.

Kronfågel återkallade också hundratals ton av sina produkter.

Jan Henriksen, Kronfågels vd och koncernchef, säger sig inte känna till att RKP nu utesluter ett organiserat angrepp.

– Jag har inga kommentarer till det utan återkommer när jag har något att berätta, säger han.

Ännu kommer anmälningar om fynd i livsmedel in. Men efter den inledande stormen har mediernas rapportering avtagit. En debatt har vaknat om att det kan vara så att vissa anmälare söker uppmärksamhet.

Kan det här leda till anmälningar mot anmälare?

– Det är absolut för tidigt att säga. Men om vi tittar ur ett internationellt perspektiv finns ju den förekomsten, svarar Wretling.

Annons