Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnosjukvården får svidande kritik

En kvinnlig patient fick vårdas 27 dygn på IVA efter det att tjocktarmen gick sönder då hennes livmoder opererades bort. Först efter 60 vårddygn kunde kvinnan skrivas ut.

Annons

Nu får kvinnosjukvården på Östersunds sjukhus svidande kritik på flera punkter av Socialstyrelsen.

Alltför passivt agerande från gynjourens sida från det att patienten kom in till sjukhuset med påtagliga buksmärtor och tills det att utredande åtgärder vidtogs.

Bristfällig kompetens och handläggning kring akuta buktillstånd

Övervakning av vitalparameter, alltså kring andning och vakenhet, har endast skett sporadiskt

Tecken på lågt blodtryck och hjärtklappning har inte tagits på allvar varför kvinnan fick vårdas på IVA i flera timmar innan hon var i operabelt skick.

Det är några av punkterna som Socialstyrelsen kritiserar.

Det var i våras som kvinnan kom in till Östersunds sjukhus med svåra smärtor. Nu bedömdes att livmodern måste opereras bort.

Det stod även klart att operationen skulle bli tekniskt svår och att ändtarmen kunde ta skada och stomi bli aktuell.

Operationen utfördes av två gynekologer, en patientansvarig läkare och en tumörkirurgikunnig stafettläkare som tjänstgjorde i Östersund för första gången.

Det blev en svår operation men de opererande läkarna tyckte ändå att de hade löst problemen. Patienten mådde bra och fick stanna på sjukhuset i två dagar, sedan skickades hon hem.

Bara några timmar senare fick den kvinnliga patienten svåra buksmärtor i samband med ett toalettbesök och fördes med ambulans till sjukhuset.

Efter att ha fått smärtstillande och undersökts vidare upptäcktes att tarmen var perforerad. Buken rengjordes och en stomi lades upp på buken.

Nu vill Socialstyrelsen att åtgärder ska vidtas så att inget liknande händer igen. Detta ska redovisas till Socialstyrelsen senast den 31 mars.

Annons