Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna i länet super medan männen sportar

Länets kvinnor dricker och snusar mest i hela Sverige.Männen däremot är mest fysiskt aktiva - och spelar minst spel.
- Det är ett gammalt faktum att de jämtländska kvinnorna snusar mest i landet, säger Jan Cedervärn på FHI.

13 procent av länets kvinnor har mest riskabla alkoholvanor i landet; det vill säga, de dricker mer och oftare än andra kvinnor.
Dessutom är de - och det är allmänt känt sedan många år - stor-snusare jämfört med övriga kvinnor i landet.
FHI, Folkhälsoinstitutet, har gjort en gedigen rapport om svenskarnas livsstil i fråga om allt från alkoholvanor till rökning och matvanor. 118 sidor fullproppade med siffror och förslag på åtgärder för att komma tillrätta med problemen.
- Det positiva är att rökningen fortsätter att minska och det beror på en framgångsrik tobakspolitik. Förbudet mot rökningen på krogen 2005 har betytt jättemycket, säger Jan Cedervärn,
Det negativa är att övervikt och fetman fortsätter att öka bland svenskarna - detta trots en allmän trend att alla ska motionera, äta rätt och äta fettsnålt.
- Trenden i landet om hälsa och motion återspeglas inte vad du möter i det kommersiella utbudet i affären. Det handlar mycket om vad vi sen möter när vi går på Ica och Konsum. Där möter relativt sett billiga energirika livsmedel. Det finns ett oerhört utbud av väldigt billiga sötade läskedrycker och juicer. Sett över tid har mindre goda livsmedel blivit mycket billigare, säger Jan Cedervärn.
Hur jämtarna och härjedalingarna står sig, vad gäller övervikt jämfört med övriga landet, finns det dock inga siffror på.
FHI har pekat på ett flertal åtgärder för att möta den negativa livsstilstrenden överlag.
Ett av dem är hur samhället ska stoppa alkoholskadorna som fortsätter att öka trots att ökningen av totalkonsumtionen stannat upp de senaste åren.
FHI föreslår bland annat begränsade öppettider på krogarna och färre serveringstillstånd.
- Begränsningar i tillgänglighet handlar om politisk vilja. Ta serveringstillstånden som exempel. Från att ha varit stabilt under lång tid så har vi under senaste tio åren fått en kraftig ökning av antalet servtillstånd, säger Jan Cedervärn.
Han vet inte vad det beror på. Kanske att kommunala alkoholpolicys har ändrats eller att konsumtionsmönster har ändrats. Lagstiftningen har trots allt sett lika dan ut hela tiden.
- Det är kommunerna som ger tillstånd. Det är väl inte ovanligt att det uppkommer en intressekonflikt mellan intresse att utveckla det lokala näringslivet och intresset att ha en restriktiv alkoholpolitik.
Cedervärn vill förövrigt påpeka att när det gäller de jämtländska kvinnors alkoholvanor så är de inte helt statistiskt säkerställda då inte tillräckligt många svarade i undersökningen Lasse Ljungmark